Virágzó vidékünk

Albínó fekete rigóra bukkant egy kislány Cegléden

Molnár Melinda
Molnár Melinda
Az albínó madarak rendkívül ritkák, ennél a színmutációnál a fehér tollazathoz piros írisz társul.

A természet szebbnél-szebb pillanatokkal kedveskedik nekünk, különleges élményekkel, amik olykor nem csak a napjainkat teszik szebbé, hanem örök emléket hagynak maguk mögött.

Molnár Melinda

A minap egy ceglédi kislánynak is egy különleges és egészen biztos felejthetetlen élménnyel kedveskedett a természet, amiről felvételeket is sikerült készítenie.

Cegléden, a lakótelepen sétálva pillantotta meg a kislányom Melinda a fehér tollazatú rigót, egy bozótos, bokros területen. Éppen az eltűnt macskánkat kerestük, amikor a bokor ágai között meglátta a kis hófehérkét, aki több feket rigó társaságban volt

– osztotta meg Nyujtó Melinda – a kislány édesanyja – a különleges találkozás történetét a Sokszínű vidékkel.

Nyujtó Melinda

Melinda igazán figyelmes volt, hiszen a növényzet sűrű ágai között a madár meg volt bújva. Ennek ellenére a kislány mégis észrevette a szokatlan kinézetű fekete rigót, aki egy, a közelmúltban fészket hagyott, fiatalt madár volt. Fiatalságáról a felvételek alapján az árulkodik, hogy farktollai még nincsenek teljesen kifejlődve, mint a felnőtt madaraknak.

Molnár Melinda

A korán beköszöntött tavasz miatt, már nagyon sok helyen idén kelt fiatal madarakat lehet látni, akiket javarészt még szüleik gondoznak a teljes önállóságuk eléréséig.

A madár különlegességek a titka

A fehér madár különlegessége, hogy egy albínó egyed. Erről a piros szem és az egyöntetű fehér tollazat árulkodik.

Molnár Melinda

Az albinizmust a melanin nevű festékanyag hiánya okozza, amely rendellenesség a bőrben, a szőrzetben, vagy a tollazatban is előfordulhat. Sajnos nem egy jó túlélési stratégia a természetben, ezért is kerülnek olyan ritkán szem elé az ilyen példányok. Az albínó, fehér tollazatuk hamar felkelti a ragadozók figyelmét, éppen ezért könnyebben áldozatul esnek.

A fekete rigók élete

A fekete rigó az egyik legközismertebb és leggyakrabban szemünk elé kerülő énekesmadarunk, mely kiválóan alkalmazkodott az ember jelenlétéhez. A hímek teljesen feketék, míg a tojók és a fiatalok barnás színezetűek.

Miskolczi Tímea Panny

Ilyenkor tavasszal a költési időszak alatt, a hím rigó kora hajnaltól egészen estig – szinte a teljes sötétedésig – hallatja fuvolázó énekét.

Lószúnyogokkal, gilisztákkal, hernyókkal táplálkozik, melyeket főként a talajon kap el, de nem veti meg a gyümölcsöt sem. Ősszel, ahogy egyre hűvösebbre fordul az időjárás fokozatosan áttér a bogyós termésekre.

Territoriális madár, a hímek már februárban revírt foglalnak, amelyet hangos énekükkel jeleznek. A fészket a tojó építi, amit leggyakrabban bokrok sűrűje véd. A fészek gallyakból, fűszálakból és sárból készül.

Rendszerint 4-6 tojást rak. A fiókák még teljes röpképességük előtt kiugrálnak a fészekből, de szüleik még hetekig, teljes önállóságuk eléréséig etetik őket. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy jó szándékú emberek a gyámoltalannak és elhagyottnak tűnő fiókákat megfogják, hazaviszik nehogy elpusztuljanak. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha haza visszük őket.

Molnár Melinda nem mindennapi fotóit, amiket az albínó fekete rigóról készített az alábbi galériában lehet megtekinteni.

Galéria
Molnár Melinda
Kapcsolódó
Ilyen fehér meggyvágót még nem látott a világ
Alighanem fotótörténeti a madár észlelése, mert hasonló felvételt nem tettek még közzé a természetfotósok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik