Kertünk-Portánk

Egyszerű trükkel megelőzhető a szobanövények gyökérrothadása

A gyökérrothadás gyakori jelenség a szobanövényeknél, ami elpusztíthatja azokat.

Gyökérrothadás esetén a gyökerek barna vagy fekete péppé változnak és nem képesek továbbra is szállítani a tápanyagokat a növény többi része felé. Akkor következik be, ha a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. Ezek lehetnek vírusok, gombák, baktériumok. A cserépben tartott szobanövények különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a mesterséges környezet ugyanis elősegíti a kórokozók szaporodását. A gyökérrothadást okozó kórokozók nedvességben szaporodnak, így a nem megfelelő locsolás – a túlöntözés és a rossz vízelvezetés – elősegíti a kialakulását.

A gyökérrothadás megelőzésére ad tippet az alábbi videó.

Ehhez szükségünk lesz egy vastag zsinórra, agyaggolyókra és mohára a virágföld mellett.

Tegyük az ültetőedény aljába a zsinór végét, erre az agyaggolyókat, majd a mohát, a virágföldet és a növényt. A kilógó zsinórt helyezzük a növény köré. Ha megöntözzük a virágunkat, akkor a felesleges víz lefolyik az agyaggolyók között az edény aljára, innen a zsinór fel tudja szívni később és így a növény fel tudja használni, amikor szüksége lesz rá.

Ez a módszer akkor is hasznos, amikor például egy nyaralás miatt nem tudjuk sűrűn öntözni a szobanövényeinket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kellyn (@easygrowing_) által megosztott bejegyzés

Kapcsolódó
Szereted a szobanövényeket? Ezeket teheted értük tavasz elején
Télen a szobanövényeink nyugalmi időszakban vannak, ám tavasszal elkezdődik egy aktív növekedési szakasz, ami előtt érdemes néhány dolgot sorra vennünk növényeinkkel kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik