Kertünk-Portánk

Mit tehetünk, ha penészedik a virágföld?

Unsplash
Unsplash
Legtöbbször nem kell kidobni a növényt, van megoldás.

Ha elkezd penészedni a szobanövényeink földje, akkor még megmenthetjük. A tudnivalókat a Coloré foglalta össze.

Mi a teendő penészesedés esetén?

Ha időben észleljük a kis fehér foltokat, akkor megakadályozhatjuk azt, hogy az egész földet beborítsa a fehér penész. Kevés gombaspóra még egészséges is a talajnak, de a teljes lefedettség azonban elszívhatja a növényektől a tápanyagot.

A penészes földű növényeket vizsgáljuk meg. Ha a gyökere már el van rohadva, akkor menthetetlen. Ha még egészségesnek tűnik, akkor szedjük le a penészes földréteget és elképzelhető, hogy ezzel megoldjuk a gondot. Ha ez nem válik be, akkor rázzuk le a földet a növény gyökeréről és ültessük új földbe.

Sokszor a túlöntözés vagy a napfény hiánya miatt lesz penészes a talaj, így ha napos helyre tesszük, akkor a nedvesség is hamarabb felszívódik, így mindkét problémát orvosolhatjuk.

Megelőzhető a penészesedés?

Mivel a gombák szeretik a nedvességet, így a túlzott locsolást kell elsősorban elkerülni. Fontos, hogy a felesleges víz el tudjuk folyni, a cserép alján legyen lyuk, ahol távozhat. Előfordulat az is, hogy maga a virágföld fertőzött, ekkor megelőzni nemigen lehet, a teljes földcsere megoldást jelenthet.

Kapcsolódó
A beteg épület legszembetűnőbb tünete a penész
Az esetek kilencven százalékában a szellőzetlenség a penészedés oka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik