Kertünk-Portánk

Így öntözzük helyesen a növényeket kánikulában

Pexels
Pexels
Nem mindegy, hogy a nap mely szakában öntözünk, hogyan és mennyi vizet adunk a növényeknek, ahogy az sem mellékes, hogy milyen eszközöket használunk.

Hogyan előzhetjük meg növényeink kiszáradását, illetve hogyan kerülhetjük el a túlöntözést? Mit kell tennünk, hogy kertünk mindig üde és zöld legyen? Az Agrárszektornak Megyeri Szabolcs kertészmérnök nyilatkozott a témában.

A szakember szerint először is figyelembe kell vennünk a növényünk vízigényét, ugyanis vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten szárazságtűrők, mint például a pozsgás növények és a sziklakerti növények nagy része. Ezek a fajok nem nem igénylik a rendszeres öntözést, mert a többlet víz kárt okozhat bennünk.

Vannak nagy vízigényű növények is, amelyek viszont nem bírják, ha némileg vagy teljesen száraz a talajuk, ilyenkor ugyanis azonnal lelankadnak leveleik és könnyen elpusztulnak. Ilyenek a vízparti, mocsári növények, vagy a frissen beültetett, vagy fiatal növények, amelyeket rendszeresen öntözni kell. A közepes vízigényű növények is rendszeres öntözésre szorulnak.

Pexels

A kerti talajban lévő növények azért lényegesen több ideig bírják a szárazságot, mint a konténeres, dézsás növények. Ezen utóbbi csoportra különösen fontos figyelni, ugyanis a forróságban a talaj hamar átmelegszik, kiszárad, s az érzékeny gyökérrészek sérülhetnek, amelyek súlyosabb esetben a növények pusztulását is okozzák.

A kert talajában lévő növények az alsóbb talajrétegekből egy ideig még tudnak vizet biztosítani maguknak, így több idő eltelhet két öntözés között

– hívta fel rá a figyelmet Megyeri Szabolcs, aki kiemelte, hogy inkább gyakrabban, kisebb vízadagokkal öntözzünk, mint néha rengeteg vízzel. Ezt a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű öntözővizet a gyökerek nem tudják felszívni, és a víz könnyen kárba veszhet.

Kapcsolódó

A legjobb, ha kora reggel vagy este történik az öntözés, vagyis olyan időpontban, amikor nem süt a nap, nem túl meleg sem a levegő, sem a talaj. Ilyenkor hasznosul a kijuttatott víz legnagyobb része, ezen kívül pedig a növények levelére, virágaira jutott vízcseppek nem okoznak égési sérülést a napsugárzás hatására.

Ha napközben, mondjuk 36°C mellett öntözünk, akkor a hideg öntözővizet kijuttatjuk a felforrósodott talajra, és a növény felületére. A hirtelen hideg víz rengeteg kárt okozhat, a levelek és virágok imént említett megégéséről nem is beszélve. Emellett azt gondolom, nekünk is kellemesebb a kicsit hűvösebb napszakokat választani a sokszor órákig tartó öntözésre

– tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Miután kitaláltuk, melyik napszakban van időnk és lehetőségünk öntözni, ezt próbáljuk meg rendszeressé tenni. A nagy forróság idején minden nap érdemes öntözni, mivel a forró időjárást megelőző aszály már így is kellőképpen kiszárította a talajt.

Ha bővül a kert, akkor gyakran megerőltető öntözőkannával hordani a vizet növényről-növényre. Ha lehet, inkább alakítsunk ki öntözőrendszert – az öntözőcsövek, az öntözőberendezések, szórófejek helyes kiválasztás és kialakítása nagy szolgálatot tehet

– mutatott rá Megyeri Szabolcs.

Pixabay

A szakember a geotextilt is ajánlotta mindazoknak, akiknek nincs sok idejük a növények öntözésére. A geotextil és a mulcs nem engedi olyan könnyen kiszárítani a talajt, ezáltal csökkenthető az öntözések száma és kijuttatott víz mennyisége. A kertészmérnök beszélt arról is, hogy bár általában nem szeretjük a gyomokat, de a nyári időszakban még ezek a növények is hasznunkra is válhatnak, ugyanis a növény tövénél lévő gyomok nem engedik annyira kiszáradni a talajt.

Megyeri Szabolcs emellett azt tanácsolta még, hogy ha növényt ültetünk, alakítsunk ki tányért a töve köré. Ez később számos öntözésnél segítségünkre lesz abban, hogy a víz akkor is a gyökérnyakhoz jusson, ha nem is pontosan oda irányítottuk.

A kertészmérnök aláhúzta, fontos, hogy hová juttatjuk a vizet. Amennyiben van lehetőségünk rá, célozzuk meg a tömlővel vagy az öntözőkannával a növény tövét, és ide engedjük a vizet, ne pedig a levelekre, főleg ne a virágokra. A virágok gyakran bebarnulnak a víz hatására és elveszítik díszítőértéküket. A levelek, ahogy már volt szó róla, megéghetnek. Ha a viszont egyenesen a növény tövéhez juttatjuk a vizet kárt nem okozunk és még költséghatékonyabb is.

Megyeri Szabolcs végezetül jelezte, hogy a kerti locsolás során fokozottan figyeljünk oda vízgyűjtő, víztározó hordók megfelelő letakarására, mivel azok – mint minden álló vízfelület a kertben – keltetőként szolgálhat a szúnyogok számára.

Kapcsolódó
Ezek az okos kertöntöző rendszer mindent felülmúló előnyei
Forradalmi öntözéstechnika, ami az időjárást figyelembe véve öntözi a növényeinket.
Olvasói sztorik