Kertünk-Portánk

Ezt tegyük, ha rothad a karácsonyi kaktusz gyökere

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ha időben észleljük, még menthető a növény.

A karácsonyi kaktusz nem igényel nagy törődést, azonban hajlamos lehet a gyökérrothadásra. Mit lehet tenni vele ilyenkor?

A gyökérrothadást a nem megfelelő öntözés okozza. Ilyenkor a karácsonyi kaktusz levelei kókadtak, aszottak, fonnyadtak, növekedésében visszamaradtak, de igazán a gyökerek árulkodnak erről: ilyenkor a végei megfeketednek. Ha súlyosabb a helyzet, akkor a feketés-barnás színűvé váló gyökerek nyálkásak lehetnek, elfolyósodhatnak.

Sajnos előrehaladott állapotban már nincs mit tenni, a növény el fog pusztulni, de ha még egy része egészséges, akkor megmenthető – írja a Hobbikert.

Vegyük ki a növényt a földből és vágjuk le a beteg részeket. A megmaradt gyökérzetet öblítsük le, hogy teljesen eltávolítsuk a gombát. Egy papírtörlőre rakva, jól szellőző helyen szárítsuk meg a gyökereit.

Következő nap ültessük a kaktuszt friss, laza földbe. Legyen a cserép alján vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz távozhasson. Várjunk pár napot, mielőtt az átültetett növényt öntözni kezdenénk.

A karácsonyi kaktuszt csak akkor öntözzük meg, amikor a földje felső 1-1,5 cm-es rétegét már száraznak érezzük. Ekkor bőségesen kell öntözni és hagyni, hogy a felesleges víz kicsorogjon az alátétbe, amit aztán öntsünk ki, hogy ne abban álljon a növény. A téli hónapokban visszafogottan öntözzük, de ilyenkor se száradjon ki a földje teljesen.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik