Mozaik

Kivadult kaktusztelepre bukkantak a Nyírségben

Wikipédia
Wikipédia
Elszaporodtak a nyírségi homokon.

Ismét kivadult kaktuszokat találtak, erről írtak egy bejegyzésben.

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szabadban, árokpartokon, elhagyott kertek szélén oda nem illő kaktusztelepeket fedeznek fel. A Kaktuszok a természetben Facebook csoportban rendszeresen hírt adnak hasonló esetekről. Az oldal célja, hogy információkat gyűjtsenek a hazai kaktusz kivadulásokról.

A kaktuszok az amerikai kontinensről kerültek Európába, Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, ezért is képesek a hazai éghajlati viszonyok között megélni.

A napokban egy nyírségi természetbarát bukkant kivadult kaktuszokra Nyíregyháza határában.

Facebook / Hankószki Ágota

A megyeszékhely határában több védett faj társaságában fellelhető a fügekaktusz (Opuntia humifusa), ami a természetvédő szerint szemmel láthatóan jól érzi magát.

Nem meglepő, hogy a kivadult kaktuszok Magyarországon túlélik a telet, hiszen ahol a talaj száraz és vízteresztő, ott egyes fajok a -20 fokos fagyot is jól bírják. Hankószki Ágota úgy döntött, mivel nem odavaló a kaktusz, ásót ragad, és kiszedi a töveket, amíg nem nő nagyobbra a telep.

Gyakran járok a természetben, monitoringozom. Az egyik félelmem ez volt, illetve az, hogy mérgezett állatra bukkanok. Egyelőre egy nagyobb dézsába rakom majd a növényeket. Ha tudnék egy megbízható “gazdit” találni, aki soha nem viszi vissza a természetbe, odaadnám neki, de ez éppen az egyik agresszíven terjedő faj, így nem kap több esélyt

– magyarázta a természetvédő a Sokszínű vidéknek.

Kapcsolódó
Elérte az Alföldet a kaktuszinvázió
Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik