Virágzó vidékünk

Kaktuszokat irtottak a Pilis szikláin

Baranyai Zsolt/DINPI
Baranyai Zsolt/DINPI
Az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növényt ástak ki.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a napokban tette közzé képes beszámolóját az októberben a Pilisben végzett kaktusztalanításról.

Kapcsolódó
Kivadult kaktuszok telelnek át hazánkban
Magyarországon a két leggyakoribb áttelelő kaktuszfaj a heverő és a kolorádói medvetalpkaktusz.

A kaktuszok valószínűleg már évek óta a Pilis szikláin voltak, amikor 2017-ben ismertté vált az igazgatóság számára az egyre növekvő állomány.

Aki oda ültette, az nagyon szerette ezeket a növényeket, és értett is hozzájuk. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is az évek során.

A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait. Invázióssá váló fajok első terjedési lépéseinek lehetünk tanúi

– írta beszámolójában Baranyai Zsolt, a nemzeti park természetmegőrzési osztályának vezetője.

A szakemberek nem mindennapi élőhelykezelési munkát végeztek, amikor a kaktuszokat próbálták kiásni a Pilis szirtjeiről.

Az ismertté válás óta minden évben több hatalmas zsáknyi kaktuszt szedtek ki, de egyes részek csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel és tudással voltak elérhetőek.

Ezeket akartuk átvizsgálni és kaktuszmentesíteni. Komoly tapasztalatokat szereztünk a mindenen átszúró tüskékről és a kaktuszok rejtőző képességéről. Egy-egy, akár tízszer átnézett területet kicsit más szögből átvizsgálva újabb, sokszor egészen kicsiny, 1-2 centiméteres egyedekre bukkantunk

– számolt be akciójukról a szakember.

Baranyai Zsolt/DINPI

A végeredmény egészen döbbenetes lett. Az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növényt ástak ki.

Ekkora mennyiségnél az elhelyezés is kérdéses, nem lenne kellemes legközelebb egy szeméttelep lankáin viszontlátni a frissen nőtt telepeket, úgyhogy a vastag földréteggel letakarás mellett döntöttek.

Bizonyosan nem sikerült észrevenniük és kiszedniük minden példányt, ezért várhatóan még évekig vissza kell térni időnként a Pilis szikláira kaktuszt szedni…

A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak. Kérjük a természetbe ne ültessen ki senki dísznövényeket, és a kerti hulladék helye sem az erdő szélén van

– összegzett az osztályvezető.

Kapcsolódó
Agresszívan terjedő fügekaktuszt irtanak a Vértesben
Ezt a télálló fügekaktuszt Bulgáriában már veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik