Mozaik

Emberre veszélyes növény bukkant fel egy hevesi faluban

Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg a bőrön.

A Heves megyei Kompolton egy elhagyatott telken a Kaukázus térségében őshonos, az emberre is veszélyes növényt, medvetalpat találtak, írta a heol.hu. Mint korábban a Sokszínű Vidék megírta, legutóbb tavaly bukkantak hasonlóra a Vas megyei Vép községben.

Kétféle invazív medvetalp létezik, a kaukázusi és a Szosznovszkij. Kompolton, illetve a Tarna medrében, lokálisan, néhány hektárnyi területen találtak a Szosznovszkij fajból, ami akár három-négy méterre is megnőhet

– nyilatkozta a portálnak Tóth László, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységének vezetője.

Szosznovszkij medvetalp

Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg a bőrön. Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

A szabad bőrfelület növénnyel való érintkezése során az érintett pontot szappanos vízzel javasolt lemosni, napégés szerű bőrpírnál súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni.

A lap információi szerint az egyeztetéseket követően megkezdik a medvetalp “likvidálását” Kompolton, mely hosszabb időt vehet igénybe.

11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak
Fontos tudni, melyik virágokkal kell különösen óvatosan bánni.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik