Virágzó vidékünk

Emberre veszélyes gyomnövényt irtanak egy dunántúli faluban

Napégés szerű bőrpírnál súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni.

2014 nyarán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornya belterületén óriási medvetalp növényeket találtak mintegy kétszáz négyzetméteres területen, és a hír nagy riadalmat okozott a környéken. Ez a gyomnövény ugyanis az emberi bőrrel érintkezve mérgező hatást fejt ki: a bőrre kerülő növényi anyag fényérzékennyé teszi a bőrt – akár hosszabb távon is -, égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után.

Fotó: Wikimedia Commons

A kaukázusi medvetalp óriási, 3–5 méter magasra növő évelő növény, és hazánkban elsősorban patakok, folyók, utak mentén, települések közelében találhatóak kivadult állományai. Legújabb felbukkanására a Vas megyei Vép községben lettek figyelmesek az Őrségi Nemzeti Park szakemberei, akik az elmúlt két hónapban a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának munkatársaival közösen felmérték a mérgező gyomnövénynek a település belterületén található állományát, majd egy vállalkozó megkezdte felszámolását – olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons

A kiirtásra ítélt gyomnövények a vegyszeres kezelést követően már száradnak, ám a szakemberek szerint szükséges lesz a több évi mechanikai és gyomirtóval történő kezelés a jövőben az állomány teljes felszámolásához. A kaukázusi medvetalp eltávolítása, kaszálása, permetezése nagy körültekintést igényel, melynek alaptartozéka a védőruházat. A szabad bőrfelület növénnyel való érintkezése során az érintett pontot szappanos vízzel javasolt lemosni, napégés szerű bőrpírnál súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik