Virágzó vidékünk

Kivadult kaktuszok telelnek át hazánkban

Nálunk egyelőre nincs még olyan sok a kivadult kaktuszokból, jelenleg még kontrollálható az állomány, de oda kell figyelni, erről beszélt a Turista Magazinnak adott interjújában Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Mint fogalmazott, tőlünk délre már komolyabb a probléma, a kaktuszok az őshonos növényzet rovására terjednek.

Például Bulgáriában a kaktuszok már elterjedt legelőgyomnak számítanak, Horvátországban is sok helyen gondot okoznak, de, hogy egy távoli példát is mondjunk, Ausztráliában különösen sok idegenhonos kaktuszfaj került ki a természetbe és okoz problémát

– magyarázta.

Magyarországon a két leggyakoribb áttelelő kaktuszfaj a heverő és a kolorádói medvetalpkaktusz. Mindkettő Észak-Amerikában őshonos, de nemcsak a déli, meleg tájakon élnek, egészen Kanadáig előfordulnak, tehát semmi meglepő nincs abban, hogy át tudnak nálunk telelni.

Csecserits Anikó szerint már hazánkban is több helyen találni kisebb kaktusz-állományokat. A szakember próbálja felkutatni a hazai kivadulásokat, azt mondja, jelenleg a két kaktuszfaj 10-15 helyen fordul elő az országban. Ezeknek az állományoknak az első egyedeit nagy valószínűséggel kiültették, talán megunták őket, nem fértek már otthon, kidobni nem akarták. Olyan esetek is vannak, amikor a megunt kaktuszokat tulajdonosaik a zöld hulladékkal együtt kidobják, és ezekből hajtanak ki aztán az új állományok első egyedei.

Van egy másik, szintén Észak-Amerikából származó faj, a homoki prérifű, amit itthon néhány éve fedeztek fel, és ma már egyre nagyobb természetvédelmi problémát okoz.

Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa szerint

ha egy inváziós fajból még csak egy néhány négyzetméteres állomány van, azt viszonylag könnyen meg lehet szüntetni, de van egy pont, ami után már kezelhetetlen lesz a terjeszkedés. Ilyenkor már leginkább csak kontrollálni lehet az állományokat, ott ahol védendő természeti értékek vannak. Épp ezért mondják, hogy az inváziós fajokkal szemben a legjobb védekezés a megelőzés.

Észrevettétek? Káprázatos geometriai mintázatokkal ajándékoz a természet
A természet bölcsessége megmutatkozik a szakrális geometriában is.

Kiemelt képünkön egy kolorádói medvetalpkaktusz. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik