Kertünk-Portánk

Így lesz dúsan virágzó a karácsonyi kaktusz

pixabay
pixabay
Mutatjuk a teendőket.

A karácsonyi kaktusz a virágzási idejéről kapta a nevét, hiszen a szeretet ünnepén a leggyönyörűbb. Kedvelt szobanövény, mely egyszerű tartása és sokszínű virága miatt népszerű ajándék tél idején. A tél egyik legszebb és legkedveltebb növénye a virágzó karácsonyi kaktusz. A színes bimbókkal és kecses virágokkal díszítő növény sokunk otthonának kedves színfoltja. A mutatós, igénytelen és ezért hálás növény újravirágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön, olvasható a Balkonada honlapján.

Dúsan virágzó karácsonyi kaktusz

A kis fajszámú nemzetségének vadon élő fajai a talajon vagy a fák lombkoronájában élnek. Nem érintkeznek közvetlenül a talajjal, ehelyett fákon vagy nagyobb növényeken telepednek meg – azonban nem élősködnek a támasztékul szolgáló fából. A növények hajtásait alkotó levelek valójában nem is levelek, hanem lapos, levélszerű képletek, amelyek a levelek helyett a fotoszintézist végzik. Az egyes hajtások széle általában fogazott, sörtés, a végükön színes virágok találhatók. A hajtások akár 40 cm hosszúak is lehetnek, így a karácsonyi kaktusz szépen mutat felfüggeszthető cserepekben. Fajtától függően nagyon különböző színekben fordulnak elő, a fehértől a sárgán át a pirosig és a rózsaszínig. A karácsonyi kaktusz különlegessége a virágzási idejében rejlik. Megfelelő gondozás mellett ugyanis éppen a karácsony és Újév közötti napokra időzíthető a virágzása.

A Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz nevét onnan kapta, hogy karácsony környékén borul virágba. Csüngő, levélszerű szárai végén novemberben jelennek meg a bimbók, amikből aztán  fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok fejlődnek. Bár rokona a tavasszal nyíló húsvéti kaktusznak, semmiképp nem tévesztendő össze vele.

pixabay

A megfelelő hely

Bár szobanövényként tartjuk a karácsonyi kaktuszt, az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 Celsius fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. Fontos, hogy a virágzási időszakban ne változtassuk a helyét és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait.

A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Virágzás alatt sok vizet igényel. Legjobb, ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk.

Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virágözönnel hálálja meg a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést. Gyakran megesik, hogy több hullámban is virágzik februárig, amikor is indul a virágzás utáni pihentetés hűvösben, kevés vízzel.

Teendők a karácsonyi kaktusz elvirágzása után

Elvirágzás után szedjük le az elszáradt virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét, ekkor ugyanis nyugalmi időszakra van szüksége. Ha tudjuk, csökkentsük a hőmérsékletet is.

  • Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűzőnaptól mentes 24-26 fokos helyre. Növeljük az öntözést és kezdjük meg a tápoldatozást.
  • Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad. A növekedés után ismét egy kis pihenőre van szüksége, ahhoz, hogy virágozzon.
  • Szeptember végén, október elején vigyük be 14 – 16 oC fokos helyre és csak 8 – 10 naponta öntözzük. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Bár a virágok így már jóval a karácsony előtt megjelenhetnek.

Karácsonyi kaktusz gyökereztetése

Dugványozással szaporíthatjuk a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le, és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük 2-3 hétig. A gyökeresedést az jelzi, hogy megjelennek rajta a vöröses új hajtások. Ekkor ültessük át laza virágföldbe.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb légtisztító növények
A NASA már 30 éve vizsgálja a szobanövények légszűrő képességét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik