Kertünk-Portánk

Így ápoljuk a cikláment, hogy sokáig megmaradjon

Unsplash
Unsplash
A ciklámen közkedvelt szobanövény, gyakorta adjuk és kapjuk ajándékba. Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk a virágaiban, csak egy pár dologra kell figyelni és meghálálja a törődést.

Virágait a hűvösebb hónapokban, szeptembertől márciusig hozza, ezek a levelek központi részéből nőnek ki és vékony szárakon emelkednek a levelek fölé. A nagyobb példányok kb. 30-38 cenitméteresek, a legkisebbek csupán 17-20 centiméterre nőnek meg. A virágok színe a vörös különböző árnyalataitól a vegyes színeken át egészen a fehérig terjedhet.

Erre figyeljünk a ciklámen gondozásánál

Fényviszonyok

A ciklámen nem szereti a közvetlen napsütést, de a fényt igen. Az ablakok közvetlen közelében vagy olyan helyen ültessük őket, ahol megkapják a reggeli napfényt, de délután már árnyékban vannak.

Hőmérséklet

Ciklámenek optimális növekedési hőmérséklete 10-15 °C körül van. Télen elviselik a hűvösebb hőmérsékleteket, de kerüljük a fagyot. Nyáron, amikor a hőmérséklet emelkedik, vigyük ki hűvösebb helyre.

Talaj és ültetés

A ciklámenek szeretik a jó vízelvezető talajt. Használjunk jól átszűrt virágföldet, amely nem tartja vissza a vizet. Ültetéskor ne temessük túl mélyre a ciklámenek hagymáit, hagyjunk körülbelül egy centiméternyi földet a hagymák fölött.

Átültetésére az augusztus a legmegfelelőbb. Érdemes minden évben átültetni.

Öntözés

A ciklámeneket rendszeresen, de mértékletesen öntözzük. Ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, de kerüljük a túlzott öntözést is, mert a túl nedves talaj a hagymákat károsíthatja. Öntözzük alulról alátét segítségével és távolítsuk el a felesleges vizet a tálca aljáról.

Nem szereti a csapvizet, mert érzékeny a benne lévő különféle ásványi anyagokra és sókra.

Páratartalom

A ciklámeneknek magas páratartalmat igényelnek. Télen, amikor a fűtés miatt a levegő szárazabb lehet, rendszeresen permetezzük meg a leveleiket.

Tápoldatozás

A ciklámeneket az aktív növekedési időszakukban, tavasszal és ősszel tápoldatozzuk. Kövessük a csomagoláson található utasításokat.

Virágzás 

A ciklámenek ciklikusan virágoznak és pihennek. Tavasszal és nyáron általában pihennek és a levelek hervadhatnak. Ebben az időszakban kevesebb vizet adjunk nekik. Ősszel újra virágokat hoznak és ismét növekednek. Óvatosan növeljük az öntözés és a trágyázásmennyiségét, amikor újra virágzásnak indulnak.

Az elszáradt leveleket és virágokat mindig távolítsuk el a növényről, hogy megelőzzük a rothadást és egyes betegségek, fertőzések kialakulását. Ne csak levágjuk, hanem tőből távolítsuk el ezeket.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik