Kertünk-Portánk

Így hasznosíthatjuk újra a virágföldet

Ha már kiültettük a növényeinket, a kertünkbe, semmiképpen ne dobjuk ki a cserepekben, balkonládákban maradt virágföldet. Több módszer is van, amivel kicsit felturbózva ismét hasznát vehetjük, így pénzt és időt spórolhatunk meg.

A legtöbb virágföldnek az a jó, ha két éven belül felhasználják, de akkor sincs minden veszve, ha kifutunk az időből: még mindig van lehetőségünk tápanyagot hozzáadni, magaságyásokba keverni vagy virágágyásokra szórni

– nyilatkozta a témában a The Spruce portálnak Rebecca Sears, a Ferry-Morse kertészeti vállalat kereskedelmi igazgatója.

Charlotte Ekker Wiggins kertészmérnök pedig azt javasolja, hogy mivel a virágföld a használat során veszít a tápanyagtartalmából, a régi földet keverjük össze új földdel. És soha sem szabad hagyni, hogy a felhasználások közötti időben kiszáradjon.

Amikor nem ültetünk, tartsuk a virágföldet nedvesen. Télen mindig kint hagyom a cserepes földet a szabadban, hogy az eső és hó is érje

– mutatott rá a kertész, aki abban is segített, hogyan lehet a használt virágföldet sterilizálni, ha attól félünk, kártevőket tartalmazhat.

Wiggins szerint a virágföldet fekete zsákba kell csomagolni és 4-6 hétig kitenni a napra, hogy a hő megölje a nem kívánt vendégeket. Ugyan ezt érhetjük el akkor is, ha fóliával kibélelt, majd lefedett tepsibe tesszük a földünket és 180 fokon sütjük fél órán át.

Sears azt is javasolja, hogy mivel a virágföldek veszítenek tápanyagtartalmukból, ezért azt tápoldattal, komposzttal vagy műtrágyával pótolni kell. Ha pedig lehetőségünk van rá, mérjük meg a virágföldünk PH értékét.

A termőföldünknek a 6,5 és 7,5 közötti szint az ideális. Ha túl alacsony, adjunk hozzá több tápanyagot tartalmazó trágyát, ha viszont túl magas, adjunk hozzá elemi ként, alumínium-szulfátot vagy kénsavat

– mondta a kereskedelmi igazgató.

Kapcsolódó
Így menthetjük meg hatékonyan a termőföldeket
Magyarországon a talajművelés legelterjedtebb technológiája a mélyművelés, szántás, de egyre több fórumon hallani arról, hogy lassan fel kellene hagyni ezzel a módszerrel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik