Kertünk-Portánk

Így gondozzuk a cserepeseket a téli nyugalom után

freepik.com
freepik.com
Portalanítás, átültetés, tápoldatozás - csak néhány teendő, amit nem árt elvégezni.

Ahogy a nappalok hosszabbodnak, és egyre több a napfény, úgy kezdenek téli vegetációjukból magukhoz térni a szobanövények.

A természetben a növények az évszakokkal összehangoltan léteznek, mindig az időjáráshoz igazodva készülnek fel a következő időszakra. A beltéri növényeknek azonban szükségük van emberi segítségére, ezért ilyenkor tél végén, tavasz elején szükség van arra, hogy bizonyos feladatokat elvégezzünk cserepeseink körül, hogy megújulva, felfrissülve indulhassanak neki a tavasznak, írja a treehugger.com.

Portalanítás, felfrissítés

Télen a szobanövényeken rengeteg por halmozódhat fel, ami a rovarok és kártevők optimális táptalaja lehet, ezért érdemes nedves ruhával a leveleket áttörölni, vagy egy langyos zuhannyal letisztítani őket. Ilyenkor azt is át tudjuk nézni, mennyi az elhalt levél, kell-e átültetni.

Vágjuk le az elhalt részeket

Sok szobanövényen található ebben az időszakban sárguló vagy elhalt levél, esetleg fényhiány miatt megnyúlt hajtás. Ha azt akarjuk, hogy a növény minden tavaszi energiáját az egészséges levelek növelésére fordítsa, akkor az egészségtelen részeket le kell vágni. Tiszta, éles ollóval vagy metszőollóval vágjuk le és távolítsuk el a növény minden elhalt vagy haldokló levelét.

freepik.com

Ha kell, ültessünk át

Ha vannak olyan növényeink, amik kinőtték a cserepeiket, a tavasz az az időszak, amikor érdemes átültetni őket. Először is válasszunk egy megfelelő méretű cserepet, majd készítsük elő a talajt, amibe a növény átkerül. Óvatosan vegyük ki a régi cserépből, vigyázva, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. Tegyünk a cserép aljába földet, aztán a növényt, majd töltsük fel a cserepet. Jól öntözzük meg az átültetett növényt.

Helyezzük át a növényt napfényesebb helyre

Ahogy változnak az évszakok, a napszakok, úgy változik a fény mennyisége a lakásban. Megfigyelhető az is. hogy más-más évszakban másképp éri a fény a növényeket. Tavasz elején érdemes felmérni növények fényszükségletét, és figyelemmel kísérni, hogy a különböző évszakokban milyen fényt kapnak. Vannak, amiket csak egy kicsit arrébb kell tolni vagy forgatni, míg más növények ok másik helyen fogják jól érezni magukat.

Ha kell egy kis tápoldattal is segíthetjük növényeinket, így tényleg tündökölni fognak a téli vegetáció után.

Kapcsolódó
Mit tehetünk, ha penészedik a virágföld?
Legtöbbször nem kell kidobni a növényt, van megoldás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik