Kertünk-Portánk

Szereted a szobanövényeket? Ezeket teheted értük tavasz elején

Unsplash.com
Unsplash.com
Télen a szobanövényeink nyugalmi időszakban vannak, ám tavasszal elkezdődik egy aktív növekedési szakasz, ami előtt érdemes néhány dolgot sorra vennünk növényeinkkel kapcsolatban.

A tavasz az év egyik legfontosabb időszaka a szobanövények szempontjából. A hosszabb nappalok és a melegebb hőmérséklet a változás kezdetét jelzi. Télen a szobanövényeink nyugalmi időszakban vannak, ám tavasszal elkezdődik egy aktív növekedési szakasz, ami előtt érdemes néhány dolgot sorra vennünk növényeinkkel kapcsolatban, írja a getbusygardening.com.

Kapcsolódó
Tippek azoknak, akik életre keltenék halottnak tűnő növényeiket
Csak azért, mert egy növény levelei elszáradtak, nem biztos, hogy nincs benne élet.

A szobanövényeknek tavasszal más igényeik vannak, ezért jobb, ha ehhez igazítjuk a gondozást. Nézzük a teendőket:

Tisztítsuk meg a leveleket

A tavaszi nagytakarítás alól a szobanövények sem kivételek. A leveleiken a por a tél folyamán ugyanúgy megtelepszik, mint a bútorokon. A levelek megtisztításával jobban néznek ki és egészségesebbek maradnak.

A tisztításához ha tudjuk, vigyük ki őket a szabadba, és öblítsük le a leveleket egy gyengéd permetezéssel. Ha ez nem megoldható, langyos zuhannyal öblítsük le a leveleket a kádban, vagy megtisztíthatjuk a leveleket úgy, hogy óvatosan letöröljük azokat egy nedves ruhával.

Ne használjunk semmilyen levélfényezőt vagy viaszt. Az ilyen típusú termékek eltömíthetik a pórusokat, és károsíthatják az érzékeny szobanövényeket. Ehelyett használhatunk hígított folyékony szappant a levelek megmosásához (a teljes növény lemosása előtt feltétlenül próbáljuk ki néhány levélen).

Unsplash.com

Ha szükséges, ültessünk át

A tavasz a legjobb időszak a szobanövények átültetésére. Az újratelepítés serkenti a friss növekedést, és bőséges teret biztosít számukra a terjeszkedéshez. Csak azokat kell átültetni, amelyeknek szükségük van rá. Vannak, amik utálják, ha áttelepítik őket, és nehezen tudnak kilábalni a sokkból.

Ha valamelyik szobanövény nyilvánvalóan kinőtte a tárolóedényét, akkor mindenképpen érdemes nagyobba tenni.

Gyakrabban kell öntözni

Mivel a szobanövényei tavasszal ébrednek, ideje gyakrabban öntözni őket. A legtöbb szobanövény esetében a legjobb, ha a talajt egyenletesen nedvesen tartjuk a tavaszi és nyári hónapokban. Tehát tavasszal kezdjük el hetente ellenőrizni a talajt, és öntözzünk, amikor kezd kiszáradni.

Soha ne öntözzünk automatikusan, mindig ellenőrizzük a talajt a kezünkkel. Ha nedvesnek érezzük, ne adjunk több vizet.

Jöhet egy kis tápoldat

Mivel a tavasz az aktív növekedés kezdete, ideje újra elkezdeni a szobanövények tápoldatozását is ebben az időszakban. Ne feledjük, hogy most ébrednek fel téli nyugalmukból. Érdemes lassan kezdeni a tápoldat adagolását. Ha folyékony műtrágyát használunk, kezdjük negyed vagy fél adaggal, és nyárig lassan növeljük az adagot. Remek lehetőség a bio komposzt, de számtalan olyan háztartásban használt dolog is van, amit bevethetünk a növényeink védelme érdekében.

Pexels.com

Vágjuk le az elnyúlt hajtásokat

A tél folyamán előfordulhat, hogy egyes szobanövények a fényhiány miatt megnyúlnak. A tavasz a legalkalmasabb időszak a szobanövények levágására, hogy eltávolítsuk az egészségtelen ágakat vagy leveleket, és megtisztítsuk a növényt. A tavaszi metszés elősegíti az elágazódást és a friss növekedést.

Az elhalt virágtüskéket levághatjuk a növény tövéig, vagy kicsíphetjük a kócosnak tűnő ágvégeket.

Lassan szoktassuk ki a növényeket

Sok szobanövénynek előnyös, ha nyáron kint van, de nem szabad hirtelen kitenni őket. A legjobb, ha lassan hozzászoktatjuk őket a szabadban való élethez. A szobanövények is eléghetnek a napon, a szél, heves esőzés vagy vadul ingadozó hőmérséklet is hatással van rájuk. Csak akkor vigyük ki őket, ha már az éjszakai hőmérséklet is megfelelő, és ne kerüljenek tűző napra. Ha barna, fehér vagy átlátszó leveleket észlelünk, akkor túl sok napfény éri őket. Ebben az esetben helyezzük át őket.

Kapcsolódó
7 ötletes, természetbarát ültetési módszer
Citromhéjban sem mindennapi, ugyanakkor látványos a keltetés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik