Kertünk-Portánk

Télen is nagy törődést igényelnek a cserepes növények

pixabay
pixabay
Gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó közelébe télen ne helyezzünk szobanövényeket.

Az ősz nem csak a kerti növényeknek jelent fordulópontot, hanem a mindenféle cserepes kedvenceknek is egy szezon lezárultát jelenti, vagyis gondoskodni kell róluk, hogy az egyre hűvösödő, zorddá váló időben megfelelő körülmények között legyenek.

Kapcsolódó
Télen pihen a természet, de nem pihen a kertész
Egy kertész télen sem unatkozik: kertet tervez, beszerzésre indul, előmetszést végez, de akár ültethet is. 

A témát két részre kell bontani, az egyik kérdéskör a kinti, de nem szabadföldi, tehát a balkonon, teraszon élő növényeket érinti, a másik pedig a lakásban tartott, de a közelgő tél miatt a szokásostól kissé eltérő gondozást igénylő szobanövényekkel kapcsolatos.

Haladjunk kintről befelé!

A cserepes, vagy balkonládás növényeket sokan egyszerűen kidobják október környékén, hogy aztán tavasszal újonnan vásárolt példányokkal helyettesítsék azokat. Mások azonban ragaszkodnak zöld kedvenceikhez, és a hideg hónapokban is gondjukat viselik.

A cserepes növények sérülékenyebbek, érzékenyebbek, mint a kertben élő társaik, ennek fő oka, hogy földjük térfogata kicsi, így az hamarabb lehűl, és a télen gyakori hőmérséklet ingadozás is jobban sújtja őket. Amennyiben cserepes kinti növényeket helyhiány miatt nem lehet teleltető helyiségbe költöztetni, meg kell próbálni felkészíteni őket a hideg napokra.

Szigetelés gyanánt kiválóan alkalmas a buborékfólia.

Ezt széles, erős ragasztószalaggal vagy gumiszalaggal lehet rögzíteni a cserépen, de akár egy második, nagyobb cserepet is lehet használni külső borításként, sőt, a két edény közötti rés feltölthető földdel, komposzttal szigetelőanyagként. A cserepek alá kerüljön pár centiméter vastag hungarocell lap vagy fa deszka, a növény földjét pedig faforgács vagy zúzott fakéreg mulccsal borítsuk be.

Fontos, hogy a cserepek alja ne kerüljön lezárásra, a fölösleges víznek ugyanis ki kell jutnia onnan. A cserepeseket a balkonon, teraszon úgy rendezzük el, hogy a lehető legtöbb fényt kapják, de ne legyenek huzatos, szeles fekvésben. A télen gyakori viharok, erős szelek miatt jó ötlet a növényeket a járófelületen elhelyezni. A növények fejlődése a téli hónapokban lelassul, ezért ebben az időszakban kevesebb vizet, tápanyagot és fényt igényelnek.

Kapcsolódó
Szobanövényeket írnak fel depresszió ellen az orvosok Angliában
Nagyon sok bizonyíték van arra, hogy a természetben eltöltött heti két óra képes javítani a közérzeten.

Október végétől abba kell hagyni a tápoldatozást, és az öntözéseket is ritkítani szükséges. A hideg miatt társasházi lépcsőházba, vagy zárt folyosóra kerülő növények esetében szem előtt kell tartani a tűzvédelmi előírásokat, vagyis tilos leszűkíteni, eltorlaszolni a növényekkel a menekülésre használt útvonalakat. A balkonnak nem kell kiürülnie télen sem, aki szeretne a hideg hónapokban is növénydíszt erre a területre, válogathat a télálló, fagytűrő fajok közül.

A szobanövények kezelése is új kihívások elé állítja a növénybarátokat a mostani időszakban.

A kerti, vagy balkonnövények számára a téli pihenőidőszakot megbízhatóan jelzi a fény és a hőmérséklet együttes csökkenése, a lakásban lévő kedvencek ugyanakkor a fűtés miatt csak a fénymennyiség csökkenését érzékelik. Míg a jellemzően 20-22 Celsius fokos benti hőmérséklet a késő tavaszi, nyár eleji klímát idézi, a fény ennek az időszaknak csupán a töredéke, ez pedig összezavarja a szobanövényeket, fejlődésük abnormálissá válhat (megnyúlt, satnya, sárguló hajtásokat növeszthetnek), legyengülnek, és könnyebben támadják meg őket betegségek, kártevők.

A pihenő időszakban az öntözés és tápanyag utánpótlás igényei is megváltoznak.

A lelassult növekedésű, vagy vegetáló növények ezekből is kevesebbet kérnek ilyenkor, így a gyakori téli öntözések, a sok tápanyag adagolása szintén zavaróak a növényeknek. Mindezek tükrében a megoldás is egyszerűnek tűnhet, meg kell teremteni az évszaknak, vagy a növény igényeinek megfelelő körülményeket. A gyakorlatban ez kissé összetettebb, hiszen míg a víz vagy a tápanyag mennyiségét könnyű szabályozni, addig fényből többet vagy hőmérsékletből alacsonyabbat már nem egyszerű előállítani.

Kapcsolódó
Hat cserepes növény, amely meghálálja a kevés gondoskodást
Ezek a szobanövények igazi telitalálatok.

A fényigényes növényeket a legbenapozottabb ablak közelébe kell csoportosítani, lehetőleg magasság szerint elrendezve, hogy a nagyobbak ne takarják el a kisebbeket. Az alacsony téli hőmérsékletet igénylő fajokat hűvös helyre kell tenni, például a pincébe, vagy ablakozott balkonra, üvegezett verandára.

További probléma, hogy a fűtött szobák levegője rendszerint száraz, így a páraigényes növényeket párologtató tálcával, vagy időnkénti vizes permetezéssel kell segíteni, de párásításként megteszi, ha olykor a mosott ruha a növények közelében kerül kiteregetésre.

Szellőztetéskor az ablakhoz közeli növényeket távolabb kell helyezni, minden növénynek gondot okoz a hideg huzat és a hősokk. Gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó közelébe ezért télen ne is helyezzünk szobanövényeket!

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel
A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon.
Olvasói sztorik