Kertünk-Portánk

Télen pihen a természet, de nem pihen a kertész

Egy kertész télen sem unatkozik: kertet tervez, beszerzésre indul, előmetszést végez, de akár ültethet is.

A kert szerelmesei már alig várják a tavaszt, hogy elkezdhessék a kerti munkákat. Több internetes fórumon találkozni olyan véleménnyel, hogy a januári időszak milyen unalmas egy hobbikertész számára. Pedig ez nem egészen így van. Egy kertész segítségével mutatjuk is, mit lehet tenni a kiskertünkkel télen.

Tervezzünk kertet

A magyarországi kertekre jellemző, hogy igazán tavasszal és nyáron pompáznak, ilyenkor nyílnak a virágok, zöldellnek a lombok. Nyár végén, ősszel eltűnnek a virágok, lehullanak a levelek, és jön egy 5 hónapos sivár időszak. Megyeri Szabolcs kertész azonban elmondta portálunknak, hogy egyáltalán nem kell így lennie. A téli időszak, a hideg január többek között arra is kiváló, hogy feltérképezzük a kertünket.

A kertet négy évszakra, 12 hónapra kell terveznünk és építenünk. Ezért azt javaslom, hogy aki nem így tette ezt a telepítések során, ilyenkor januárban készítsen fényképet, tervezzen papírlapon, rajzolja be azokat a sarkokat, részeket, ahol télen nagyon kopáran fest a kert. Ezekre a helyekre kell betervezni olyan növényeket, amelyek télen is díszítik a kertet. Persze ezeket nem lehet januárban ültetni, de ebben az időszakban pontosan fel tudjuk térképezni a szükségletet

– hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Megyeri Szabolcs

És itt már csak a fantáziánkra kell hagyatkozni, hogy milyen téli növényeket szeretnénk. Nem kell ezekkel tele rakni a kertünket, de arra figyeljünk, hogy ilyeneket is ültessünk, ha télen is szép kertet szeretnénk. A talajtakaró és évelő növények a szakember szerint bántóan hiányoznak a magyar kertekből.

A télen is pompázó növények

Piros és sárga vesszejű somok, a földön terpeszkedő madárbirs, melynek narancsvörös őszi lombszíne, élénkpiros bogyói üde színfoltjai lehetnek az őszi és a téli kertnek. A kúszó kecskerágó és a hússzínű hanga szintén kiváló téli dísze lehet kertünknek, ahogy a sokféle színben beszerezhető díszkáposzta is. Nagyon szép az árvácska, a varázsmogyoró, a téli jázmin, amely lazán növő zöld szárait télen sárga virágok lepik el. A tűztövis örökzöld levélzetével és hosszan megmaradó piros, narancssárga, olykor sárga bogyóival önmagában is szép ilyenkor télen.

A kertművelésnek az a lényege, hogy hideg fejjel gondoljuk át, mit szeretnénk, ne érzelmek alapján döntsünk. Készüljünk fel előre, milyen növényeket kell vennünk és ennek tudatában menjünk vásárolni.

Munkák a téli kertben

Ha egy hobbikertésznek tanácsot kell adni, hogy mikor metsszen gyümölcsfát, rózsát, akkor a február végét, március elejét szoktuk javasolni. Ekkor már nincsen nappal fagy, de még olyan meleg sincs, hogy megpattanjanak a rügyek. Az a veszélyes ebben az időszakkal, hogy a szeszélyes időjárás miatt gyorsan érkezhet a meleg és megindulhat a rügyezés. Ha pedig ilyenkor metsszük vissza őket, a szakemberek szerint akár 20-30 százalékkal csökkenhet a termés.

– emelte ki a kertész, aki azt javasolta, hogy alkalmazzunk előmetszést.

Fotó: Pixabay

Mondok egy példát. Józsi bácsinak van 100 darab rózsája, ami akár egy, másfél méteres magasságba is megnőhet nyár végére, őszre. Ha február végén akar metszeni, jöhet egy hirtelen felmelegedés és kicsúszhat az időből. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy decemberben vagy akár most januárban, amikor nincs fagy elő kell metszeni. Normál esetben két szemre metszik vissza a növényt, körülbelül 30 centisre. De Józsi bácsi előmetszést alkalmaz és először 40 centire metszi csak vissza a rózsákat, 5-6 szemmel, és így várja meg február végét, március elejét, amikor már precíziós metszést végez. Ekkor metszi le 2-3 szemre a növényt.

– mutatott rá Megyeri Szabolcs.

Ha ugyanis a hobbi kertész már ősszel 2-3 szemesre metszi le az ágakat, akkor egy fagyba, jegesedésbe az egész növény kipusztulhat. De ha előmetszést alkalmazott, akkor nincs nagy baj, ha az 2-3 szemmel történik valami, még mindig megmenekül a növényünk. A szakember ezt a módszert javasolja gyümölcsfák esetében is.

Ültetni is lehet

Vannak a tavasszal virágzó hagymás növények, ezeket ősszel kell ültetni és a tavasszal ültetendő, tavasszal, nyáron és ősszel virágzók. A fás szárúakat, mikor téli álmukat alusszák, vagyis nincs nedvkeringésük, télen is kiültethetjük. Lényegében mikor az ásót le lehet szúrni a földbe, nem fagyott a talaj, lehet ültetni. Ezek lehetnek földlabdás, szabad gyökerű és konténeres, azaz cserepes növények. A lényeg, hogy a gyökérzetük ne maradjon kint a szárazon, legyen föd alatt. És amíg a talajban el tud szivárogni a víz, öntözni kell.

Egy jó tanács a kertésztől

Kertünk virágainak a tervezésekor, azokat a növényeket, amelyek áprilisig elvirágoznak, nyugodtan ültessük fák alá, mellé, ugyanis a lombkoronák április végére bomlanak ki teljesen. Ilyenek például a hóvirágok, tulipánok, krókuszok, jácintok, nárciszok stb.

A január hónap a kerti szerszámok felkészítésének időszaka is, de egy kefével a hónap végén már lehet a fák kérgét, törzsét letisztogatni a megbúvó kórokozóktól. Az első lemosó permetezéseket február végén lehet kezdeni.

Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel
A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik