Kertünk-Portánk

Tippek azoknak, akik életre keltenék halottnak tűnő növényeiket

Csak azért, mert egy növény levelei elszáradtak, nem biztos, hogy nincs benne élet.

Voltál már úgy, hogy egy látszólag halott növény új életre kelt a kezeid között? Mentettél már meg fonnyadt, leszáradt szobanövényt amiről más már lemondott? Gyakran egy olyan növény, amely teljesen halottnak tűnik, még él, és a megfelelő gondozás mellett csodálatos módon újból kivirul.

A hgtv.ca segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet, amit te is megtehetsz haldoklónak tűnő szobanövényedért – hogy az új életre keljen.

Ezzel az ötlettel forradalmasíthatjuk az otthoni növényápolást
Márpedig a kertészet és a pelenkák között igenis van összefüggés.

Először is ellenőrizzük, van-e még élet az elszáradt növényben

Csak azért, mert egy növény levelei leszáradtak, nem biztos, hogy nincs benne élet. Ezt könnyedén ellenőrizhetjük, mindössze a szárat kell megvizsgálnunk. Az elhalt levelek leszedegetése után vágjuk vissza a szárakat. Ha a szárak belsejében van még zöld rész és nem törékenyek, hanem rugalmasak, hajlékonyak, akkor még él a növény és van esély a felélesztésére. Előfordulhat az is, hogy már csak a gyökér él, ekkor is lehet próbálkozni. A szárakat mind vissza kell vágni, úgy, hogy nagyjából 5 centinéter maradjon meg belőlük, így a visszavágáskor biztosan nem sérül a gyökérzet. Ha a növény él, a régi szárak mellett ki fog hajtani.

Nem árt tudni, mi volt a probléma

Annak, hogy a növény rossz állapotba került, megvolt az oka, amit ki kell derítenünk és a probléma forrását meg kell szüntetnünk. Kiszáradt? Nem érte elég fény? Beteg volt? Kártevők támadták meg? Találjuk meg az okot, mielőtt újra bekövetkezne.

Gyakran a víz a baj forrása!

És nem feltétlenül az, ha a növény kiszáradt. Gyakori probléma az is, ha túl van öntözve. Ha a levél barna, és a széle körül száraz, kunkorodik, a gyökér körül pedig a föld is vízhiányos, akkor bizony öntözni kell. Nem is mindig elég a locsolás, a feledékeny gazdák jól teszik, ha nedvesebb helyen tárolják egy ideig a növényt – például a fürdőszobában -, hogy azok jól felszívhassák magukat.

Az is baj lehet, ha a növény túl van öntözve. Ilyenkor is sárgásak, barnásak a levelek, de nem szárazak. Ha a növény azért haldoklik, mert túl sok vizet kapott, a legjobb megoldás az átültetés.

Fotó: Unsplash.com

Ne használj műtrágyát!

Sokan hiszi, hogy egy kis műtrágya segít a haldokló növényen, pedig nem. Mikor egy növény küzd, a műtrágya csak árt a gyenge gyökereknek. A műtrágyázással tehát jobb várni, míg a növény felépül.

Vigyük a növényt napos helyre vagy árnyékba!

Egyes növényeknek kevesebb, másoknak több fény kell a növekedéshez. A fényhiányos növényeknek sápadtak a levelei és vékonyak a szárai, és növekedésük is megáll. Ilyenkor egyszerű a megoldás, át kell a növényt naposabb helyre helyezni. Ha erre nincs lehetőség, segíthet, ha a növény körül világos kavicsokat helyezünk el. Ez tükrözi a meglévő fényt, ezzel segítve, hogy a növény megfelelő mennyiségben jusson hozzá.

Azokat a növényeket, amelyek nem szeretik a túl sok fényt, szintén át kell helyezni. Amikor a növény levele száraz és fehér foltos, eljött ennek is az ideje. Ilyenkor keressünk magas páratartalmú, árnyékos helyet, vágjuk le a megégett leveleket és alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nincs lehetőség mozgatni a növényt, érdemes árnyékolót – például lombkorlátot – telepíteni a tűző napot nem bíró növény elé.

Új cserepet a növénynek!

A tápanyagok hiánya lehet a növények pusztulásának oka. A tápanyaghiány jelei: megtorpant növekedés, elszíneződött, hibás formájú levelek, gyenge szárak. Ilyenkor megoldás, ha új helyre, tápanyagokban gazdag új földbe ültetjük át a növényt. A műtrágyával azonban nagyon kell vigyázni, a legtöbb növény a hidegebb hónapokban pihen, csak növekedési időszakban előnyös a műtrágyázás, tehát tavasztól őszig. Alternatíva lehet a vízben oldódó verzió, mivel az kevésbé valószínű, hogy ár a gyökereknek.

A növények számos betegségre hajlamosak, amiknek mind-mind más az oka, tünete, és máshogy tudjuk kezelni. Ha gyanítjuk, hogy a növény beteg, kérdezzünk szakembert a kezeléséről, és ha lehet, nem árt a növényt elkülöníteni, hogy a többi növényt a betegség ne érje.

Kiemelt kép: Pixabay

Régi praktikák, amit ma is szeretnek a virágkedvelők
A gondos ápolást meghálálják virágaink. Néhány tanáccsal segítünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik