Kertünk-Portánk

Így ültessük át tavasszal a szobanövényeket, hogy boldogok legyenek

Érdemes a műtrágyát is mellőzni mindaddig, míg új hajtást nem észlelünk.

A növények a szabad földbe ültetve terjeszkednek, gyökereik vizet és tápanyagot keresve egyre nagyobb és nagyobb területet hálóznak be. A cserépbe ültetett növények gyökerei azonban korlátok közé vannak szorítva. Egy ideig, lehetőségeikhez mérten terjeszkednek, ám ha a gyökerek kitöltötték a cserepet, a virág nem fejlődik tovább.

Hat cserepes növény, amely meghálálja a kevés gondoskodást
Ezek a szobanövények igazi telitalálatok.

Ilyenkor megoldásként a növényt egy nagyobb cserépbe ültethetjük. Erre a tavasz a legjobb időszak, mert a növények ilyenkor indulnak növekedésnek, írta a Care2.

Ha a gyökér alul a lyukakon kibújik, ha a virág csak vegetál, pedig a feltételek kedvezőek, ideje a növényt átültetni. Maga az átültetés nem túl bonyolult, de, főleg azoknál a növényeknél, ahol a gyökérzet behálózta az egész földet a cserépben, ajánlott az óvatosság, hogy ne sérüljön a gyökérzet.

Tippek az átültetéshez:

  • Érdemes a virágot jól megöntözni előző nap. Ez fellazítja a földet és a növényi ,,stresszt” is csökkenti.
  • Ha kicsi kaspóban van a növény, amit szeretnénk megmenteni, kezünkkel takarjuk le a föld tetejét, fordítsuk fejjel lefelé a növényt és ne túl erősen rázzuk ki a növényt a cserépből. Ha nem akar megindulni, késsel óvatosan körben a kaspó szélénél haladva beszúrhatunk a földbe és fellazíthatjuk azt. Ha a növény olyan műanyag tartóban van, amit nem sajnálunk, nem akarunk újra használni, egyszerűen ollóval levághatjuk a földlabdáról.
  • A megszabadított földlabdának távolítsuk el a felső, tömörödött rétegét, majd rakjuk át a nagyobb cserépbe. Ennek aljára kerüljön föld vagy agyaggolyó, hogy a földlabda teteje ugyanolyan magasságban legyen az új, nagyobb cserépben is, mint a régiben volt. Maradjon egy kis víztér, hogy könnyen tudjunk öntözni.
    Kezünkkel függőlegesen tartva a növényt töltsük fel földdel a cserepet.
  • A légzsebek eltávolításához öntözzük meg a növényt, majd a leülepedett földre még töltsünk rá egy adag földet.
  • Végezetül még egyszer öntözzük meg a növényt.

Az átültetés után néhány napig ne tegyük a cserepet tűző napra, hagyjuk, hogy a növény megszokja az új helyét. Érdemes a műtrágyát is mellőzni mindaddig, míg új hajtást nem észlelünk. Erre akár néhány hetet is várni kell.

Kiemelt kép: Pixabay

Meghálálja a törődést otthonunk ékessége, az orchidea
A látványos virág lakásban tartásáról lesz szó a tavaszi orchidea kiállításon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik