Életmód

Százéves keresztet támasztottak fel poraiból a lokálpatrióták

József Attila Múzeum
József Attila Múzeum
A közelmúltban egy részeg autós kidöntötte a patinás keresztet.

Hosszú évtizedek után újra épült a Macsán-kereszt – íra a József Attila Múzeum.

A Makó és Apátfalva között található keresztet 2024. januárjában egy részeg autós ledöntötte. A helyi önkormányzat és több magánember azonnal összefogott és nem hagyták, hogy a kis szakrális emlék eltűnjön, hozzáfogtak az újra állításhoz.

A helyreállítási munkálatokat Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója fogta össze és szervezte meg. A néprajzkutatónak éppen tavaly jelent meg egy gazdagon illusztrált kötete a járás út menti keresztjeiről. A könyvben 18 település 91 keresztjének históriáját írta meg az igazgató.

A makói műút mellett áll az egykori Macsán-tanya előtt a határkereszt. Négyszögletű tégla alapra épült. Tégla talapzatán virágindás díszítésű kereszt látható, a korpusz körül virágmintás dísszel. A keresztet Macsán László állíttatta a huszadik század elején a tanyája előtti dűlő út mellett.

Macsán László az I. világháborúban huszárszázados volt, három nyelven beszélt. Amikor hazatért, feleségül vette Boros Zsuzsannát, aki a család elmondása szerint egy nagyon szép, okos asszony volt. Három gyermekük született Antal, László és Jolán. Olyan nagy gazdasága volt, hogy Ford-cséplő gépe és kallantyús arató masinát is tudott vásárolni. Szürkemarhákat tenyészettek, melyeket még igásállatként is befogták a mezőgazdasági munkákba.

Galéria
József Attila Múzeum

A kereszt újra állítását Makó Város Önkormányzata, Farkas Éva Erzsébet polgármester, Szikszai Zsuzsanna néprajzkutató, múzeumigazgató és néhány magánember támogatta. A megújult szakrális emléket a tavasz folyamán – 2024. április 27-én, szombaton – újraszentelik. Ugyanekkor avatják újra az Aradi és Jángori-kereszteket is.

Kapcsolódó
Varázslatos időutazás a déli gyepű kultúrkincsei között
Csongrád-Csanád vármegye páratlan építészettörténeti kincsei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik