Életmód

Alpin technikával rögzítette egy szerzetes a cseszneki vár feszületét

Amberger Dániel
Amberger Dániel
Az új fémkereszt a bakonybéli Gemmauríciusz műhelyben készült.

Formás feszülettel gazdagodott Csesznek középkori vára – írták a Szent Mauríciusz Monostor oldalán.

A szép Krisztus ábrázolás nem mindennapi módon került a helyére, egy bencés rendi szerzetes erősítette fel a patinás műemlékre. A bakonybéli szerzeteseket a cseszneki várkapitány kereste meg még tavaly ősszel egy kéréssel.

Amikor 2021-ben várkapitány lettem, mint turizmust végzett szakember elkezdtem gondolkodni a céljaimon. Az országban számos műemlék van, nem egy igencsak romos állapotban. Egy romkápolna mai állapotában nem méltó eredeti funkciójához. Itt, a cseszneki vár gótikus várkápolnája is régen megsemmisült, így a legtöbb vendégünk csupán elsétált az egykori kápolna falai mellett, ezért ötlött fel bennem, hogy hangsúlyosabbá tehetnénk

– mesélte Amberger Dániel a Sokszínű vidéknek

A várkapitány azt szerette volna, ha nem a megszokott, “előre gyártott” kereszt kerül a falra, hanem valami egyedi, ami emlékezetesebbé tehetné a történelmi helyet. Amberger Dániel akkoriban hallott a Bakonybélben élő szerzetesekről, és arról, hogy egy ötvösműhely is működik a monostor falai között. Megkereste Vásárhelyi Anzelm testvért, aki partner volt a vállalkozásban.

Szent Mauríciusz Monostor

Amikor a kápolna – és az új kereszt – áldása megtörtént, akkor is elmondtam, hogy egy-egy ütközet előtt gyakran többezer ellenséges katona vette körbe a várat, melyet rendszerint csupán egy maroknyi hős katona védett a túlerővel szemben. A várvédők Istenhez fohászkodtak, hiszen a régi korok emberének életében fontos helyet kapott a vallás

– magyarázta a várkapitány

Az egyedi keresztet Efrém testvér alpin technika segítségével illesztette a várfalra. Mielőtt a férfi belépett a bakonybéli monostorba, civilben ilyen jellegű munkákkal is foglalkozott.

A Gemmauríciusz műhelyben, melyet Anzelm testvér immár 2 évtizede vezet, különböző népek, például magyar, orosz, ír, etióp és kopt ötvösművészek alkotásairól készítenek a testvérek másolatokat. A régi korok és a kortárs művészek által megmintázott Krisztus-képek, keresztábrázolások az alkotók hittapasztalatát és szakmai igényességét tükrözik.

Facebook / Cseszneki vár

A számos középkori és néhány kortárs szakrális műalkotás nemes másolatát cinkből, bronzból vagy ezüstből készítik el. A Cseszneki Várra kikerült alkotás egy középkori korpusz, melyet a szokványos fa helyett időjárás álló fém keresztre erősítettek fel annak érdekében, hogy minél tartósabb legyen.

Kapcsolódó
Gyöngyszemként magasodik a Bakonyban Csesznek vára
A hegységben elbújva, egy sziklaszirten láthatóak a több mint 700 éves erődítmény festői kőfalai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik