Életmód

Helyükre kerültek a fűzfavesszőből fonott gólyafészkek

Hajdú Tamás
Hajdú Tamás
Ismét példásan dolgoztak a szolnoki madarászok.

Két hatalmas gólyafészket rögzítettek a magasban Rákócziújfaluban, tudtuk meg Hajdú Tamás szolnoki madarásztól.

A Sokszínű vidék korábban megírta, hogy a természetvédő fűzfavesszőből fészekalapokat font az alföldi gólyáknak. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnökét 2023. június 25-én riasztották Rákócziújfaluba, ahol a Zug utcában leszakadt egy gólyafészek. Két elpusztult fiókát talált, a harmadikat sikerült eljuttatnia a Hortobágyi Madárkórházba.

A természetvédő akkor ajándékba kapott egy fészektartó szerkezetet az áramszolgáltató munkatársaitól, egy másikat pedig a Hortobágyi Nemzeti Parktól. Tamás úgy döntött, besegít a gólyáknak a fészkek elkészítésébe. Gyalogakác és fűz ágakból két jókora fészekalapot készített, melyek végül 135 centiméter átmérőjűek lettek.

2024. február 26-án a magasba kerültek az új fészekalapok, így a Rákócziújfaluban fészkelő gólyákat “összkomfortos” hellyel várják vissza.

Hajdú Tamás

Hajdú Tamás egyik Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy éppen ideje volt az új alapok felhelyezésének.

“A régi fészket a földön átnézve igen elszomorító látványban volt részünk, a madarak rengeteg szemetet hordtak be fészekanyagnak és bélésnek egyaránt, amiről csakis mi emberek tehetünk. A nemtörődöm, felelőtlen hozzáállás miatt ellep bennünket a szemét. A madarak állománya emiatt is folyamatosan csökken”

Az elkötelezett természetvédő bálamadzagok, takarmányos zsákok, nejlonzacskók, ruhadarabok, csokis papírok mellett kuvik köpetet is talált a szétroncsolódott fészkekben. Ez azt bizonyítja, hogy jelen van még egy fokozottan védett faj a településen, ugyanis egy kuvik használta rendszeresen a gólyafészket pihenésre, vadászatra.

Most két fészektartót helyeztünk ki fészekalappal együtt Rákócziújfaluban, múlt héten pedig egy másikat Szolnokon, a besenyszögi út állatmenhely előtt. Ezek aktív fészkek voltak, csak tönkrementek, illetve balesetveszélyessé váltak korábban. A cserékkel orvosoltuk a problémákat. Már úton vannak haza a gólyák, a napokban többen is posztolták, hogy a Boszporusznál és Burgasznál látták nagy csapataikat

– mesélte a természetvédő a Sokszínű vidéknek.

Hajdú Tamástól azt is megtudtuk, hogy a jövő héttől várható a madarak szórványos megjelenése, ami egészen egészen április végéig tarthat. A madarász figyelni fogja a fészkeket, mikor térnek vissza hozzájuk a fehér gólyák.

Kapcsolódó
Fűzfavesszőből font a gólyáknak fészket a szolnoki madarász
Nagy segítség a visszatérő gólyáknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik