A hagymafélék a magyar tradicionális ételek szerves részét képezik már évszázadok óta, és nagyon sok étel fontos alapanyagaként szolgálnak. Szerencsénk van ezzel, mert egyre több kutatás tárja fel egészségmegőrző hatását, írta a Magyar Mezőgazdaság.
- A hagyma a vitaminok, ásványi anyagok és növényi vegyületek természetes forrása.
- A hagymának különböző fajtái vannak, például a vörös-, a lila- a zöld- vagy a saláta hagyma, ez alapján az ízük és kulináris felhasználásuk is eltérő lehet, de tápanyag-összetételükben mind hasonlók.
- Található benne C-vitamin, B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is.
- Magas az antioxidáns tartalma.
A hagyma természetes forrása a prebiotikumoknak, amelyek szükségesek az optimális bélrendszer egészséghez. A prebiotikumok olyan nem emészthető rostok, amelyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, elősegítve azok növekedését és ösztönözve a kiegyensúlyozott bélflóra kialakulását.
- A hagyma rendszeres fogyasztása a szív egészségét is támogatja.
- Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokai bizonyítottak.
- A benne lévő kvercetin vérnyomáscsökkentő hatású.
- Összességében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
- Egy tanulmány szerint a hagymafogyasztás a csontok egészségének is nagyon jót tesz. Akik sok hagymát esznek, azoknak szilárdabbak, erősebben és ellenállóbbak a csontjai.
- Hasznos a szem egészségének támogatásában is.
- Hozzájárulhat a rák megelőzéséhez is.
- Köztudottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezhet, amelyek segíthetnek a veszélyes baktériumok elleni küzdelemben és a fertőzések csökkentésében.
Viszont számtalan előnye ellenére nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott a fogyasztása, hiszen egyeseknél emésztési panaszokat válthat ki. Párolva vagy karamellizálva viszont jobban tolerálható.