Életmód

Egészségünk őre a vitaminokban gazdag hagyma

pixabay
pixabay
A hagyma rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár.

A hagymafélék a magyar tradicionális ételek szerves részét képezik már évszázadok óta, és nagyon sok étel fontos alapanyagaként szolgálnak. Szerencsénk van ezzel, mert egyre több kutatás tárja fel egészségmegőrző hatását, írta a Magyar Mezőgazdaság.

A hagyma rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár, ami pozitívan befolyásolja az egészséget és nem mellékesen pikáns ízzel gazdagítja az elkészített ételeinket.

  • A hagyma a vitaminok, ásványi anyagok és növényi vegyületek természetes forrása.
  • A hagymának különböző fajtái vannak, például a  vörös-, a lila- a zöld- vagy a saláta hagyma, ez alapján az ízük és kulináris felhasználásuk is eltérő lehet, de tápanyag-összetételükben mind hasonlók.
  • Található benne  C-vitamin, B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is.
  • Magas az antioxidáns tartalma.

Hagyma a bélben

A hagyma természetes forrása a prebiotikumoknak, amelyek szükségesek az optimális bélrendszer egészséghez. A prebiotikumok olyan nem emészthető rostok, amelyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, elősegítve azok növekedését és ösztönözve a kiegyensúlyozott bélflóra kialakulását.

pixabay

Jótékony hatásai

  • A hagyma rendszeres fogyasztása a szív egészségét is támogatja.
  • Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokai bizonyítottak.
  • A benne lévő kvercetin vérnyomáscsökkentő hatású.
  • Összességében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
  • Egy tanulmány szerint a hagymafogyasztás a csontok egészségének is nagyon jót tesz. Akik sok hagymát esznek, azoknak szilárdabbak, erősebben és ellenállóbbak a csontjai.
  • Hasznos a szem egészségének támogatásában is.
  • Hozzájárulhat a rák megelőzéséhez is.
  • Köztudottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezhet, amelyek segíthetnek a veszélyes baktériumok elleni küzdelemben és a fertőzések csökkentésében.

Viszont számtalan előnye ellenére nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott a fogyasztása, hiszen egyeseknél emésztési panaszokat válthat ki. Párolva vagy karamellizálva viszont jobban tolerálható.

Kapcsolódó
Egészségünk valódi őre a fekete retek
A téli retek sokkal finomabb, karakteresebb, mint piros társa, ráadásul valódi gyógyszer.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik