Kertünk-Portánk

Egészségünk valódi őre a fekete retek

wikipedia
wikipedia
A téli retek sokkal finomabb, karakteresebb, mint piros társa, ráadásul valódi gyógyszer.

Ilyenkor ősszel és az előttünk álló téli hónapokban sem kell nélkülöznünk a retket, ami rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ebben az időszakban fogyasszuk a téli retek, ami sokkal finomabb, karakteresebb, mint piros társa, ráadásul valódi gyógyszer, minden bajra megoldást nyújt. Az Agrároldal cikke segítségével ismerkedjünk meg kicsit közelebbről a téli retekkel.

A retekféléket  évezredek óta termeszti az emberiség, már az ókori Egyiptomban is rendszeres szereplője volt az étrendnek, de emellett gyógyító szerként is alkalmazták. A fekete retek különösen egészséges: jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat , kalciumot, vasat, magnéziumot , foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

Wikimedia Commons

Milyen növény a fekete retek?

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozik, egy lágyszárú, kétéves növény, amelynek a gumóját fogyasztjuk jótékony hatásaiért. A fekete retek gumója a cékla alakjára és méretére emlékeztet: a fekete retek héja egészen sötétbarna/fekete árnyalatokban játszik, a gumó belseje azonban fehér. A fekete retek szárai húsosak, elágazóak, magasra növőek, fürtvirágzata rovarmegporzással termékenyül meg.

Mikor fogyasszuk a téli retket? 

Habár sokan nem tudják, a fekete retek az egyik legértékesebb és legkönnyebben termeszthető konyhakerti növény, ami sokáig eláll, így a fekete retek télen is frissen fogyasztható.

Sok helyen hallani egy közmondást, mely szerint a retek reggel gyógyszer, délben étel, este vétek. Ez valószínűleg azért van, mert enyhe puffasztó hatással bír, ezen viszont segíthetünk a mézzel, vagy sóval történő előkészítéssel. Van azonban egy másik közmondás is, mely szerint reggel méreg, délben étek, este orvosság. Ez azért lehet, mert a benne található erős illóolajok esetlen maró, gyomrot égető hatását megérezhetjük, mely erősebb, ha éhgyomorra esszük. Egy biztos, mindenki szerint délben étel, a mi tapasztalatunk pedig az, hogy mindig jó, nekünk még nem volt tőle bajunk, de természetesen minden ember, minden szervezet más.

Téli retek fogyasztása mézzel

A népi gyógyászat is előszeretettel használta és használja még ma is a téli retket, mint a megfázás legfontosabb ellenszere. A téli retek illóolajtartalma miatt köhögésre, rekedtségre, torokfájásra, és a megfázás egyéb tüneteire is alkalmazható.

Régen a retek belsejét kivájták, az üregbe pedig mézet csorgattak és ezt hagyták állni egy éjszakán keresztül. Reggelre levet eresztett a retek, ezt pedig kikanalazták a mézzel együtt, és megették.

A retek leve stabilizálja a vérnyomást, segít a bőrbetegségek kezelésében, ráadásul gombaölő, antibakteriális, serkenti az epetermelést, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vese-, és az epekövek kialakulásának kockázata.

Mikor ültessük, mikor terem és hogyan tároljuk a fekete retket?

A fekete retek vetése magról történik: a magokat a második évben tudjuk begyűjteni, a fekete retek virágzását követően, július tájékán. Ültetését tekintve a fekete retek vethető fő- vagy utóveteményként is, előveteményei olyan trágyázott zöldségfélék, amelyek lekerülnek június végéig.

A fekete retek ültetése általában június folyamán vagy júliusban esedékes: a magokat 2-3 centiméteres mélységben kell elvetnünk, jól megmunkált, laza talajban. Nincs különösebb igénye a gondozás terén: a fekete retek egy aránylag igénytelen kultúrnövény, azonban, ha a sor túl sűrűre sikeredett, keléskor érdemes megritkítani, illetve ügyeljünk a gyomtalanításra is.

A fekete retek betakarítása októberben, még az első fagyok beállta előtt történik, egyszerűen eltehető homokba dugva – lehetőleg a gumók ne érjenek egymáshoz – a pincében tárolva, így egész télen fogyaszthatunk a zöldségből. Célszerű a fekete retek tövén hagynunk 3-4 centiméternyit a húsos szárból is, hogy tovább megmaradjon a fekete retek frissessége.

Nemcsak a téli retek egészséges! 

Fontos hozzátenni, hogy nemcsak a téli retek egészséges, hanem az összes retekfajta. Ha eddig még nem volt a kertünkben retek, mindenképp próbálkozzunk meg jövő tavaszra a termesztésével, és fogyasszuk egész évben.

Kapcsolódó
Közel 2 kilós fekete retek termett egy nyírségi kertben
Óriás retek termett egy nyírségi kertben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik