Életmód

Egészségünk segítői a kora tavaszi idényzöldségek

pixabay
pixabay
Mutatjuk milyen zöldségeknek van szezonja márciusban.

Tél végén már szomjazunk a friss zöldségekre, gyümölcsökre, utóbbiak közül ráadásul egyedül az alma és a körte az, ami ilyenkor szezonálisnak számít, mivel az őszi betakarításból még a legtöbb fajta kitart. De márciusban már rengeteg korai idényzöldség kerül a piacokra, boltokba, illetve a szerencsések saját kertjükben is betakaríthatják őket, írta az Éva magazin.

Madársaláta

  • Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a jól ismert fejes saláta.
  • Magas a vas- és a folsav tartalma. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra.
  • Védi a szívet és enyhíti a stressz okozta panaszokat.
  • Íze semleges így bármilyen friss salátába belekeverhető.

pixabay

Újhagyma

  • Az egyik legnépszerűbb zöldség kora tavasszal az újhagyma, amit nem csak finom ízéért, de számos, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáért is érdemes fogyasztani.
  • Újhagymának nevezzük a közönséges vöröshagyma fiatal hajtását.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.
  • Segíti az emésztést.
  • Rendszeres fogyasztása növeli a csontsűrűséget, így kiváló ellenszere a csontritkulásnak.
  • Felhasználása végtelenül sok lehet.

pixabay

Medvehagyma

  • Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.
  • Kiválóan méregteleníti a szervezetet.
  • Csökkenti a magas vérnyomást.
  • Serkenti a bélműködést.
  • A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz jól illik, de készülhet belőle például pesto is.

pixabay

Rukkola

  • Kissé kesernyés, csípős íz világú saláta.
  • Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet.
  • Segíti az emésztést.
  • A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.
  • Salátákba keverve, pizza feltétként is kiváló.

pixabay

Jégcsapretek

  • Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek.
  • Alacsony kalóriatartalom mellett magas A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi.
  • Kiválóan segíti az emésztést.
  • Nyersen salátákhoz, szendvicsekhez kiváló. Jellegzetes íze miatt mártás is készíthető belőle, ugyanakkor mártogatós zöldségként is felhasználható.

pixabay

Bébispenót

  • Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem.
  • Kiváló forrása a vitaminoknak, mint az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint a B-vitaminoknak, például a B6-nak és a folsavnak.
  • Magas vas- és káliumtartalommal rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek az egészséges testműködéshez.
  • Kiváló saláták alapanyagául, szendvicsek kiegészítéséhez, de ennél jóval gazdagabb a felhasználási köre.
  • Fontos, ha lehet nyersen fogyasszuk, mert így maradnak meg benne a vitaminok, amik a szervezetünket erősítik.

pixabay

Kapcsolódó
Van egy zöldség, ami lefagyasztva egészségesebb, mint frissen
Attól is függ, hogy mikor fagyasztják le.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik