Életmód

Tavaszi nagytakarítás kezdődik az Erdők Nemzetközi Napján

Aktív Magyarország
Aktív Magyarország
„Ne csak a fotóid ragyogjanak!” szlogennel hív idén az erdők-mezők megtisztítására az Aktív Magyarország.

Negyedik alkalommal hirdeti meg a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország.

A kampány március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indul, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart. Az idei kezdeményezéshez már most több mint 60 szervezet csatlakozott: állami erdészetek, nemzeti parki igazgatóságok, számos önkormányzat és civil szervezet, valamint iskolák is tesznek együttesen azért, hogy a természet megszabaduljon a túrázók és az illegális szemétlerakók által hátrahagyott hulladéktól. A kampány kettős céllal indul. Egyrészt a szervezők szeretnék különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

A kampány fő célja négy éve ugyanaz: minél többen ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, hogy túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak. Ugyanakkor a kampány a szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet, így kommunikációs kampányának legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

Aktív Magyarország


Mozgalommá nőtte ki magát a felhívásA közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szemétszedő túrát indítanak, melyekhez várják az önkéntesek csatlakozását.

Márciusban 40 ilyen túra lesz országszerte, kis és nagy települések, városok környékén. A szemétszedő túrák bővülő időpontjai és helyszínei a tavaszinagytakaritas.hu oldalon válnak majd folyamatosan elérhetővé.  A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon útnak, amelyet teleszed eldobált hulladékkal.

Csatlakozási lehetőség: tavaszinagytakarítás.hu

A kampány célja, hogy ne legyen kampányA szervezők remélik, hogy a Tavaszi nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen ha nincs hulladék a természetben, akkor nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék kikerülését a természetbe.

Az április 22-én, a Föld napján záruló kezdeményezést egy ötletes és meghökkentő kommunikációs kampány is kíséri majd, melynek szlogenje: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!”. A filmek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest-Balaton kerékpárúton lévő, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, de a madárcsicsergés és a csodálatos természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. A sokkoló, posztapokaliptikus helyzet elkerülése érdekében ma még tudunk tenni a természet megóvásáért. Ez a kampány egyik fő üzenete.

A filmek az Aktív Magyarország YouTube és Facebook csatornáján tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Ezek a települések termelik a legtöbb szemetet
Egy Győr-Moson-Sopron vármegyei községből kell lakosságarányosan a legtöbb szemetet elszállítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik