Mozaik

Gólyaseregek lakmároznak a szeméttelepeken

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Gilányi Gábor
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Gilányi Gábor
Elszomorító a szeméthalmok között lépkedő madarak látványa.

Döbbenetes jelenségről írt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A kaszálást végző traktorok mögött táplálkozó gólyák serege megszokott látvány Magyarországon, de kevésbé közismert, és ritkán kerül a természetvédők szeme elé a szeméttelepeken gyülekező gólyák sokasága.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Gilányi Gábor

A térségi hulladéklerakók fontos szerepet töltenek be táplákozó- és éjszakázóhelyként a vonuló fehér gólyák útvonalán. A táplálékbőséget kihasználva a fehér gólyák mellett más fokozottan védett madarak is rendszeres látogatói a területeknek, mint a gólyatöcs (Himantopus himantopus) vagy a barna kánya (Milvus migrans).

Augusztusban sok madár választja ezeket a helyszíneket megállónak, hogy aztán másnap folytassák vándorlásukat. A fiókaként megjelölt madarak színes gyűrűinek leolvasása révén a kutatók pontosan nyomon követhetik, hogyan cserélődnek napról-napra a madarak egy-egy hulladéklerakónál.

A nemzeti park munkatársai a Nyírség-Szatmár-Bereg tájegység nagyobb telepein, valamint a szomszédos országokban (Szlovákiában, Lengyel- és Németországban) gyűrűzött madarakat is sikeresen megfigyeltek az idei szezonban.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Gilányi Gábor

Ellentmondásos érzelmeket váltanak ki a naplementében gyülekező gólyák a pazarlásunk miatt évről-évre növekvő hulladékhegyek árnyékában.

Kapcsolódó
Szemétbe ragadt egy fokozottan védett madár
Figyeljünk jobban környezetünkre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik