Életmód

Egyre több városban osztogatnak szúnyogirtó tablettákat

Getty Images
Getty Images

Egyre több településen vegyszermentes szúnyogirtó tablettát osztanak a lakosságnak, hogy megmutassák, a szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni, írja a duol.hu.

A lap cikke szerint a környezetbarát szúnyogirtó-tabletták alkalmazásával jól működő megoldást kaphatnak a magánszemélyek, de akár a települések önkormányzatai is, amely a Duna partján fontos szempont nyáron a szúnyogok elleni védekezésben. Így kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogok ellen, ezzel pedig a vegyszer alapú rovarirtó szerek használatát hatékonyan lehet csökkenteni

Mint írják, a tabletta hatóanyagát 1976-ban fedezte fel Yoel Margalit. A szakértők szerint egy olyan természetes megoldásról van szó ahol a baktérium fehérjekristályokat és endotoxinokat képez. Ezzel a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, és felborítják a bélsejtek ion-háztartását, ami a lárvák pusztulásához vezet. A legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy környezetkímélő és emberbarát, mivel nem károsítja a környezetet és nem okoz veszélyt az emberek vagy a háziállatok számára. Egyetlen tabletta akár 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület szúnyoglárva-mentesítésére elegendő.

A tabletta könnyen feloldható vízben permetezéshez, és a kezelt vizet természetesen öntözésre is lehet használni. Ez a módszer már számos helyen bebizonyította hatékonyságát a világ különböző részein, például Németországban és Dél-Amerikában is a foci-vb előtt.

Az akció nem csupán a szúnyogok elleni harcot célozza meg, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy gondoljanak környezetük védelmére és keresnek megoldásokat, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetbarátak.

Kapcsolódó
Brutális mértékű szúnyoginvázióra számíthatunk idén
A szakember szerint a belvízzel elöntött területek kedveznek a szúnyogok szaporodásának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik