Mozaik

A szúnyogok elleni védekezésre kérik a lakosságot

Pixabay
Pixabay
Nyolc vármegye területén diagnosztizálták már a nyugat-nílusi láz megbetegedést.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az elmúlt időszakban a járványügyi jelentőrendszeren keresztül szerzett tudomást több Nyugat-nílusi láz megbetegedésről – közölték a honlapjukon.

A Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan, június és november között előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség. Az ázsiai tigrisszúnyog képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust. Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Az ázsiai tigrisszúnyog főleg a dengue-, Chikungunya és Zika vírus terjesztésért felelős. Magyarországon ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. Ezekben az esetekben a betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által.

A Nyugat-nílusi vírussal fertőzött személyek legtöbbjénél a fertőzés tünetmentesen zajlik, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek léphetnek fel, melyek leggyakrabban idős embereket érinthetnek.

A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. A szervdonációval és vérátömlesztéssel történő terjedés megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

A 34. héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 15 fő (14 hazai és 1 importált). A betegek többsége a 60 vagy annál idősebb korcsoportba tartozik, és többségüknél idegrendszeri tünetek miatt került sor a Nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzésére. Nyolc vármegye területéről diagnosztizálták a 14 hazai beteget: Bács-Kiskun, Budapest, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna vármegye.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. Ha szabadban tartózkodnak használjanak a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket. A szabadban használjanak füstképző ún. szúnyogirtó „spirált” illetve lámpaolajat, melyeknek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve.  Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése rovarhálóval, mely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy aeroszollal irthatják őket.

A szúnyogfajok egy része nem kötődik természetes vizes élőhelyhez, hanem a ház körüli edényekben, hulladékban, árkokban felgyűlt esővízben városi környezetben is sikeresen kifejlődik. Ezek a szúnyogok esős időjárást követően országszerte, tájegységtől függetlenül megjelenhetnek a településeken. A településeken fejlődő szúnyogok ártalmának visszaszorítását hosszú távon csak a lakosság szemléletformálása, aktív együttműködése segítheti elő. Ezért kiemelten fontos, hogy szüntessék meg a kertben, az udvaron előforduló olyan vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Amennyiben 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz.

Kapcsolódó
Szívszorító videó készült a szúnyoggyérítés áldozatairól
Figyelemfelkeltő videót posztolt egy debreceni állatvédő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik