Életmód

Hőlégballonos csúcstalálkozó lesz Kaposváron

pixabay/illusztráció
pixabay/illusztráció
A versenyzőknek a négy nap során 20 különböző feladatot kell teljesíteniük.

Május 23. és 26. között Kaposvár rendezi meg a 43. magyar hőlégballon-bajnokságot, amelyet Rippl-Rónai Kupának neveztek el.

Az esemény négy napig tart majd, és ha az időjárás is megengedi, mind a négy napon láthatnak majd repüléseket a kaposváriak, a késő délutáni órákban pedig a hőlégballonozással kapcsolatos programokon ismerhetik meg jobban a sportágat. A hőlégballonozás Magyarországon egyre népszerűbb kikapcsolódási forma, mert egy igazán különleges élményt nyújt mindazoknak, akik szeretik a magasból szemlélni a világot.

Nagy Balázs, a verseny főszervezőjének elmondása szerint, hogy a Magyar Ballon Szövetség szeretné visszahozni a sportágat a köztudatba, ezért szerencsés együttállás, hogy Kaposvár nyitott a verseny megszervezésére- írja a Kaposvár most.

Kaposvár befogadó város, reméljük hosszú távon, évről évre tudunk majd versenyeket szervezni a helyszínen

– hangsúlyozta, majd hozzátette az idei verseny egy nyílt nemzeti bajnokság lesz, amelyre külföldről is várnak csapatokat.

Nagy Péter, a Magyar Ballon Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy 2020-ban alakították meg a szövetséget, céljuk pedig a magyar ballonrepülés működtetése, népszerűsítése volt. Mint mondta, a versenyen 20 ballonnal vesznek részt.

Pálhegyi Zoltán versenyigazgató a verseny menetéről osztott meg információkat. A versenyzőknek a négy nap során 20 különböző feladatot kell teljesíteniük, reggelente tartják majd a hosszabb repüléseket, melyek során 4-5 feladatot is megrepülnek a pilóták, délután pedig a rövidebb, 2-3 feladatos versenyszámokat rendezik meg. Végül az összesített pontszámok alapján dől el, ki lesz a magyar bajnok.

Programok

2024. május 23.

13:00- bejelentkezés
17:00- fő verseny eligazítás
18:30- fáklyás felvonulás, ünnepélyes megnyitó

2024. május 24-25.

5:00- verseny eligazítás, verseny repülés
17:00- verseny eligazítás, verseny repülés

2024. május 26.

5:00- verseny eligazítás, verseny repülés
12:00- Eredményhirdetés, ünnepélyes záró

A magyar hőlégballonozás az 1970-es években kezdődött el hazánkban. Azóta a sportrepülés minden szakágának lett saját szövetsége, amely az adott légi sport kategóriában tevékenykedőket összefogta, csak a legősibb, vagyis az első légi járművel repülőknek nem, amellyel ember a magasba emelkedett.

Kapcsolódó
Hőlégballonban élték át a Balaton-felvidék csodáját
A Tapolcai- és a Káli-medencéről készültek gyönyörű felvételek egy hőlégballon kosarából, ahol a fotózást leánykérés követte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik