Életmód

Ma van a lisztérzékenység világnapja

pixabay
pixabay

Május 16-a a lisztérzékenység, azaz a Coeliakia Világnapja. Ilyenkor jellemzően nem csak aznap, hanem a környező hetekben, hónapban akár többször is tartanak figyelemfelhívó, oktató, támogató programokat. Ezek jellemzően a cöliákiás (coeliakiás) betegeket segítő szervezetek, önkéntesek tudására és szervezésére alapozódnak – írta közleményében a NAK.

Idén a cél a figyelem felhívása a cöliákia mielőbbi diagnózisának fontosságára. Ez az első és jelentős lépés az érintett – és a betegség tüneteivel már évek vagy akár évtizedek óta együtt élő – páciensek jó egészségi állapotának elérése, életminőségük javítása és az egészségben eltöltött életéveik megnövelése érdekében.

Ma már hazánkban is egyre többeket szerencsére időben diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és táplálkoznak az orvosi utasításra gluténmentesen. Ezért is fontos, hogy a cöliákiával együtt élő fogyasztókat minél szélesebb termékpalettával, minél jobb minőségű és folyamatosan ellenőrzött gluténmentes termékekkel lássák el a gyártók.

A NAK-on belül pedig nemrég megalakult a mentes termékek munkacsoportja, amely segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal is javítva a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelve azok elérhetőségét a fogyasztók számára.

A kamara elkötelezett az úgynevezett mentes termékek piacának fejlesztése mellett. Ezt célozza a Magyarok Kenyere program keretében belül – a Magyar Coeliakia Egyesület szakmai támogatásával, az Amurex GM Hungária Kft. ötletéből, közreműködésével – több éve megvalósuló „Az Év Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye” verseny is. Idén a versenyt szeptemberben szervezik meg.

Kapcsolódó
Így készül egyszerűen a mindenmentes fánk
Cukor, tej és tojás nélkül, gluténmentes alapanyagokból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik