Életmód

Van bőven magyar cseresznye, de megkérik az árát

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Olcsónak semmiképp nem mondható.

A szezon első hetének tapasztalatai alapján a korábbi éveknél nagyobb mennyiségű cseresznye érkezik a piacokra, minőségi problémák egyelőre nincsenek, az aszálynak jobban kitett térségekben a gyümölcsméret marad el valamelyest a várttól, erről beszélt a Népszava megkeresésére Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakember elmondta, a jelentősebb fagykárok és növényvédelmi problémák elkerülték a cseresznyeültetvényeket, ezt tükrözik a Budapesti Nagybani Piacon kialakult ártartományok is: az apró szemű cseresznye nagybani árának kilója 600-700 forint között alakul, és ez a kategória még ennyiért is csak nehezen értékesíthető. A szépen válogatott, nagy méretű gyümölcsnél nem ritka a kilónkénti 3000 forint körüli ár sem.

A fogyasztói árak – méretkategóriától, kiszereléstől, csomagolástól függően – jellemzően kilónként 1500-3500 forint között mozognak – mondta el Apáti Ferenc.

A korán érkezett tavasznak és a néhány hétig szinte nyarat idéző melegnek köszönhetően a korai fajták betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban, május 15-20-a között megkezdődött.

Apáti hozzátette, idehaza az apró szemű, nehezebben eladható gyümölcs értékesítési problémákat okoz, ami már a szezon ilyen korai szakaszában is érzékelhető, és ez a jelenség várhatóan a teljes szezont végig fogja kísérni.

Kapcsolódó
Ingyen cseresznyét kínáltak, de valaki elvitte az egészet
Délegyházán eddig jól működtek a nemes felajánlások, reméljük, a jövőben ez így is marad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik