Életmód

Ezt kell tudni az állatútlevél igényléséről

Unsplash
Unsplash
Az állatok utazásának több feltétele van, mint az emberekének.

A gazdik nyaralásakor a négylábú kedvencek sem maradhatnak otthon, ehhez viszont meg kell szerezni a szükséges dokumentumokat. Mi kell az állatútlevélhez, mely országokba szükséges és mennyibe kerül?

Az állatútlevél olyan hivatalos dokumentum, amely lehetővé teszi a házi kedvencek, például kutyák, macskák és vadászgörények nemzetközi utazását. Az Európai Unióban és számos más országban is szükséges ez a dokumentum a háziállatok határokon átnyúló utazásához. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes.

Állatútlevél igénylése

Az állatútlevél igényléséhez fel kell keresni egy jogosult állatorvost. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki Magyar Állatorvosi Kamarai tag és rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel.

Az állatnak rendelkeznie kell egyedi azonosítóval (általában, de nem feltétlenül mikrochippel), aminek a számát az állatútlevélben is rögzítik.

Az állatnak naprakész veszettség elleni oltással kell rendelkeznie, amelyet az állatorvos igazol az útlevélben. Egyes országokba történő utazás esetén további oltások vagy egészségügyi igazolások is szükségesek lehetnek.

Az állatorvos elvégzi a szükséges egészségügyi vizsgálatokat és kezeléseket, például féreghajtást. Ezeket szintén bejegyzik az útlevélbe.

Az állatorvos kiállítja az állatútlevelet, amely tartalmazza az állat és a tulajdonos adatait, az azonosító mikrochip számát, az oltások és egészségügyi vizsgálatok részleteit, valamint a kiállítás dátumát és az állatorvos aláírását.

Ha minden rendben van, akkor az útlevél azonnal kiállítható, megkapható.

További tudnivalók az állatútlevélről

Az állatútlevél érvényessége a benne szereplő veszettség elleni oltás érvényességétől függ. Az oltást rendszeresen, az állatorvos által megadott időközönként meg kell újítani.

Az egyes országok eltérő követelményeket támaszthatnak az állatok beutazásával kapcsolatban. Ezek közé tartozhatnak további oltások, egészségügyi igazolások vagy karantén követelmények. Utazás előtt mindig érdemes tájékozódni az adott ország előírásairól.

Az állatútlevél kiállításának és a kapcsolódó egészségügyi vizsgálatoknak, oltásoknak költségei vannak, amelyeket az állatorvos határoz meg. Ezek az árak rendelőtől függően változhatnak.

Mivel az Európai Unión belül már nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani. Előfordulhat, hogy az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. A átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgépes utazások alkalmával is.

Kapcsolódó
Így szoktatható az autózáshoz a félős kutya
Kitartással jó útitársunk lehet a kedvencünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik