Mozaik

Így szoktatható az autózáshoz a félős kutya

Unsplash
Unsplash
Kitartással jó útitársunk lehet a kedvencünk.

Vannak kutyák, akik imádnak autózni, másokat pedig alig lehet odavonszolni már az álló kocsihoz is. Ezzel nincs is semmi gond, egészen addig, amíg muszáj valahová utaznunk a négylábúnkkal együtt. Gyakorlással rávehetjük az ebet, hogy ha nem is élvezi kifejezetten, de nyugalomban tűrje a száguldást.

Az autózáshoz szoktatással kapcsolatos praktikákat a Háziállat.hu szedte össze.

  • Embereknél gyakran előfordul az utazási betegség (tengeribetegség), ez a kutyáknál is megjelenhet. Ahogy nekünk, úgy számukra is vannak erre gyógyszerek, ezeket csak állatorvossal konzultálva alkalmazzuk!
  • Gyakoribb, hogy egyszerűen félnek az állatok a zajoktól, a mozgástól. Ez a félelem gyakorlással legyőzhető.
  • Először szoktassuk az ebet az autóhoz. Ne indítsuk be a járművet, csak üljünk be vele, viselkedjünk nyugodtan, felszabadultan. Jutalomfalattal tegyük pozitív élménnyé számára a helyzetet. Ismételjük meg többször is.
  • Ha már nyugodtan ül a kocsiban, indítsuk is be, szoktassuk a motor hangjához álló helyzetben. Ha ideges az állat, akkor nyugtassuk meg, adjunk neki finomságot autóba szállás kezdetén és végén is.
  • Ezután jöhet a mozgó jármű, először csak guruljunk néhány métert, majd vissza a helyünkre, ha ez jól megy, dicsérjük meg, adjunk jutalomfalatot is. Ismételjük addig, amíg nyugodtan viseli. Utána indulhatunk egyre hosszabb utazásokra is.
  • Ideális, ha kölyökkorban kezdjük az autóhoz szoktatást, ilyenkor legtöbbször könnyebb dolgunk van, mint az idősebb állatokkal.
Kapcsolódó
Autózás kutyával kényelmesen és biztonságosan
Tippek a gondtalan kutyás utazáshoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik