Életmód

Védjük egészségünket, együnk keserű növényeket

pixabay
pixabay
Míg a szív, az érrendszer, a máj és a gyomor állandó fókuszban van az egészséges táplálkozás témakörében, addig a vékonybél védelméről alig esik szó, pedig a táplálék feldolgozásának 90 százaléka itt történik.

A vékonybél nyeri ki a béltartalomból az értékeset, vagyis különíti el a hasznosat a károstól, majd a tápanyagokat a máj felé küldi átalakításra, a „haszontalant” – aminek egy része a mikrobióta tápláléka lesz – pedig engedi továbbáramlani a vastagbél felé – olvastuk a Magyar Mezőgazdaságban.

A vékonybél gyulladás, fertőzés vagy egyéb ok miatti elégtelen működése következtében hiányállapotok alakulnak ki, védelme épp ezért kulcsfontosságú.

A szervezetnek számos módszere van arra, hogy megvédje belső világát a kórokozóktól: gyomorsavat, epét és proteolitikus enzimeket termel, perisztaltikus mozgást végez, ha valami felettébb gyanúsat tapasztal, megfordítja az áramlást és kiüríti a testből a veszélyesnek bélyegzett anyagot.

Ha nem regeneráljuk a vékonybél nyálkahártyáját, idővel az immunrendszer annyira leterheltté válik, hogy már nem lesz képes fülön csípni az összes betolakodót és ártalmas vegyületet. A fokozott bélpermeabilitás sok kellemetlenséget (fáradtság, emésztési zavarok, allergiák, stb.) okoz és végső soron súlyos betegségekkel (cukorbetegség, autoimmunbetegségek, Parkinson- kór, stb.) hozható összefüggésbe.

A felszívódás zökkenőmentessége a bélnyálkahártya egészséges állapotától függ. Amit pedig olyan bevonóanyagokkal tudunk támogatni, mint az aloe vera gél, a csiamag, a lenmag, a mályva vagy éppen az édesgyökér.

Nagyon fontos lenne minden nap egy kevés keserűt is beiktatni az étrendünkbe endívia, cikória, gyermekláncfű, rukkola stb. formájában. ezekkel serkenthetjük a vékonybél működését.

A vékonybél védelmében jobb, ha tartózkodunk a túlzottan fűszeres, állati eredetű zsírokban, finomított cukrokban gazdag ételektől, valamint visszaszorítjuk az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását. Nyáron több nyers és hideg élelmet kívánunk, viszont a vékonybél érzékeny a hidegre, ezért problémákat okozhat, ha ezekből túl sokat fogyasztunk.

Vékonybelünk fontos mérföldkő a jól tápláltságunkhoz és a kielégítő mikronutriens-ellátottságunkhoz. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes már azelőtt foglalkoznunk vele, mielőtt beütne a baj.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb májvédő élelmiszerek
Az amerikai dietetikusok szerint a bab és a lenmag igazi csodafegyver lehet májunk egészségének megőrzésében.
Olvasói sztorik