Életmód

5 fűszer, ami enyhíti az édesség utáni vágyunkat

pixabay
pixabay
A túlzott cukorbevitel káros hatással van egészségünkre, így érdemes minimalizálni édességfogyasztásunkat.

Lehet, hogy korábban már fel is tette magának a kérdést: miért érzünk időről időre óhatatlan vágyat a cukor iránt? Ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás, de akár hormonszint változások is lehetnek a kiváltó okok között, írja a Magyar Mezőgazdaság, a healthshots.com cikkére hivatkozva.

A hosszú távon történő nagy mennyiségű édesség fogyasztása kedvezőtlen hatással van a szervezetünkre. Többek között olyan betegségekhez vezethet, mint szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek, de akár a szorongás kiváltó oka is lehet. Ráadásul a cukor rendkívül könnyen okoz függőséget.

Miért érzünk ellenállhatatlan vágyat a cukor iránt?

Ha cukrot eszünk, ugrásszerűen megnövekedik a szerotoninszint agyunkban. Béta-endorfin felszabadulásakor egyfajta fájdalomcsillapítás történik testünkben, mely hatására jobb lesz a közérzetünk, megnövekedik az önbizalmunk, csökken a stressz-szintünk.

Figyeljünk oda az egészségünkre, és, ha édesség után vágyunk ne egyből a csokoládékhoz vagy a cukorkákhoz nyúljunk, próbáljuk ki a következő fűszerek használatát, amik a szervezetünkre több jótékony hatást is gyakorolnak.

Fahéj

  • A fahéj jól ismert vércukorszint-stabilizáló hatásáról.
  • Ez annak köszönhető, hogy az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel szervezetünkben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.

pixabay

Görögszéna mag

  • Magjainak aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
  • Legegyszerűbben úgy fogyaszthatjuk, ha beáztatjuk éjszakára, majd fűszeres egytálételeket egészítünk ki vele, de őrölt verzióban is kapható.

Gyömbér

  • A gyömbér segít kordában tartani vércukrunkat.
  • Ízének köszönhetően csökkenthető a cukros íz utáni sóvárgás is.
  • Reggeli teaként fogyasztva segíthet, hogy elkerüljük a napközben feltörő édességvágyat.

pixabay

Szegfűszeg

  • Bizonyítottan javítja az inzulintermelést valamint csökkenti a vér glükóz-koncentrációját.
  • Reggel vagy akár napközben teaként fogyaszthatjuk, hogy enyhítsük az édesség utáni vágyunkat.

Kardamom

pixabay

Kapcsolódó
Így szárítsuk a fűszernövényeket házilag
Tartósítsunk az ételeink téli fűszerezéséhez!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik