Az ősz a teák időszaka. Felmelegítenek, megnyugtatnak, a gyógyteák pedig remek orvosságok sok bajra. A citromfű tea az egyik legkedveltebb és legfinomabb italunk, különféle stresszhelyzetek vagy PMS-t kísérő feszültség esetén egyaránt hatásos, de nem mindegy hogyan készítjük el, írja a kekesonline.hu.
- 1/2 teáskanál szárított citromfűlevél
- 2 deciliter víz
- Forraljuk fel a vizet, öntsük le a szárított citromfűleveleket, és hagyjuk ázni 5-10 percig. Ezután szűrjük le.
- Kevés mézzel ízesíthető.
- Naponta 2-3 csésze fogyasztható. Nagyobb mennyiségben fogyasztva előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást vált ki, ám ez nagyban függ az egyéni érzékenységtől is.
Ha nem csak egy kis nyugtató teára vágyunk, de szeretnénk, ha emellett az emésztésünk is javulna, szurokfűvel erősíthetjük a teát. Ekkor az alap teához tegyünk fél teáskanál szárított szurokfüvet és egy nagy csipet szárított mentát vagy kakukkfüvet. A gyógynövényeket ebben az esetben is le kell forrázni, majd hagyni kell ázni 5-10 percig. Ezután szűrjük le.
Naponta 3 csészével fogyasztható étkezés előtt körülbelül fél órával, édesítetlenül.
Friss citromfűből is készíthetünk frissítő teát
- 2 teáskanál friss, aprított citromfűlevél
- csipet fahéj vagy szegfűszeg (elhagyható)
- 2 deciliter víz
Forraljuk fel a vizet, majd forrázzuk le a citromfűleveleket, adjuk hozzá a fahéjat vagy szegfűszeget is.
- Hagyjuk ázni 5 percig, majd szűrjük le.
- Ízesítsük kevés mézzel.