Életmód

Ez a 3 növény a legjobb természetes agyserkentő

pixabay
pixabay
Rendszeres használatukkal csúcsformában tarthatja a memóriáját.

Nootrópikumnak azokat az anyagokat hívjuk, amelyek serkentik az agy teljesítményét. Javítják a memóriát, a tanulási készséget, segítenek abban, hogy az agy stresszesebb helyzetekben is megfelelően működjön, és védik ezt a fontos szervet a betegségektől.

Minél egészségesebb a táplálkozás, annál jobb az agy teljesítménye. Az agynak üzemanyag kell. A legjobb tehát a kiegyensúlyozott, változatos étrend rengeteg zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, valamint a természetes gyógymódok alkalmazása. Így az agy top formában marad.

Hogy melyek a legjobb természetes agyserkentők, arra a Házipatika cikke ad választ.

Panax ginzeng

A ginzeng a távol-keleti orvoslásban a vitalitás forrásának számít. A ginzeng tonikus hatása legendás, és valóban, akár a mesében – a ginzeng a teljes szervezetet energiával tölti fel. Közismert immunrendszer-erősítő, lelki és fizikai stressz ellenében egyaránt hasznos.

Ázsiai ginzengként is ismerik, fejleszti a memóriát, a koncentrációs készséget, és hangulatjavító hatása is van. Segít oldani a szorongást is, nem véletlenül az egyik legkeresettebb gyógynövény a világon. A „panax” jelentése egyébként görögül „mindent gyógyító”. Sok benne az antioxidáns, és serkenti az energiatermelést is.

Bacopa monnieri (Kislevelű bakopa) 

Nedves, trópusi környezetben nő, és a víz alatt is jól fejlődik. A Bacopa monnieri-t az ayurvédikus orvosok évszázadok óta használják különböző célokra, többek között a memória javítására, a szorongás csökkentésére és az epilepszia kezelésére. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy egyéb előnyei mellett fokozhatja az agyműködést és enyhítheti a szorongást és a stresszt.

Ez egy adaptogén növény, amely azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez. Kutatások szerint a rövid, és a hosszú távú memóriára is nagyszerű hatással van. Zsírban oldódó, így a legjobb egy kevés kókuszolajjal fogyasztani. A hatása nem azonnal, hanem körülbelül négy hét folyamatos használat után érzékelhető.

Rhodiola rosea ( Illatos rózsás varjúháj)

A Rhodiola rosea egy virágzó gyógynövény, amely Európa és Ázsia hideg, magasan fekvő területein nő. Más elnevezései között szerepel a sarki gyökér, aranygyökér és rózsagyökér. Gyökere több mint 140 hatóanyagot tartalmaz.

A Rhodiola rosea sok évszázada használatos a hagyományos gyógyászatban. Az aranygyökér gyógyhatású vegyületei a növény gyökeréből származnak, és alkalmas lehet a stressz, szorongás, szellemi és fizikai fáradtság és depressziós hangulat kezelésére. Emeli az agy szerotoninszintjét, erős memóriaserkentő, a reakcióidőt pedig segít csökkenteni.

Népszerű a kimerültség kezelésében is, javítja a hangulatot, élénkít, továbbá mérsékeli a fejfájást, az ingerlékenységet és a szellemi fáradtságot is.

Kapcsolódó
3 dolog, amit te is elrontottál eddig a teafőzésnél
Forró víz, filter, kis várakozás, kész a tea. Mit lehet ezen elrontani? Gyakorlatilag semmit, viszont tehetünk azért, hogy ízletesebb legyen az italunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik