Életmód

3 dolog, amit te is elrontottál eddig a teafőzésnél

Pixabay
Pixabay
Forró víz, filter, kis várakozás, kész a tea. Mit lehet ezen elrontani? Gyakorlatilag semmit, viszont tehetünk azért, hogy ízletesebb legyen az italunk.

Hibák, amelyeket kerüljünk el teakészítésnél

Elviteles pohár

Ha elvitelre kérjük a forró italunkat, akkor azt gyakran habosított műanyagból, úgynevezett styrofoamból készült poharakban kapjuk. Ezek viszont olyan anyagot tartalmaznak, ami elvonja a tea ízéért felelős molekulákat, így soha nem lesz olyan finom, mintha például porcelán bögréből innánk – közölték a BBC videójában.

Érdekesség, hogy pszichológia kutatások szerint édesebbnek hat a tea, ha piros bögréből isszuk – a diétázóknak, egészséges életmódot követőknek megér egy próbát.

Csapvíz

A teához használt víz minősége és hőmérséklete egyaránt fontos. Ugyanaz a tea sápadtnak, színtelennek mutatkozhat, de a legjobban az ital intenzitása, tartalmassága csökken. A teában nagy arányban jelen lévő, erősen reagens polifenolok a nagy ásványianyag tartalmú víz kalcium és magnézium ionjaival lépnek érintkezésbe, az eredmény pedig egy semmitmondó, ízfosztott tea lehet. A teák szakértői tisztított vizet ajánlanak a teakészítéshez, amelyben a kalcium és a magnézium csökkentve van jelen.

Áztatás

A filteres teákat öt percig hagyjuk ázni, ekkor lesznek legintenzívebbek az ízek és a teából is több antioxidáns oldódik ki. Kevesebb ideig áztatva a tea ízének csak  halvány mását kapjuk.

Kapcsolódó
Jó hír a tea szerelemeseinek, lakásban is nevelhetünk teacserjét
Ha van egy világos ablakunk, akkor egy kis odafigyeléssel és gondoskodással nekünk is lehet teacserjénk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik