A teacserje csodálatos lehetőség, hogy egy illatos virágú, nem hétköznapi örökzöld növény díszítse otthonunkat, kertünket. Jó hír a tea szerelmeseinek, hogy nem kell kerttel rendelkezni ahhoz, hogy saját, természetes teakészletünk legyen. Számos tea termeszthető cserépben teraszon, erkélyen vagy akár napfényes ablakban is.
A teafélék családjába tartozó mintegy 30 nemzetség egyike a kamélia (Camellia), ami igen népszerű a kertészek körében, mivel ősszel és télen gyönyörű virágokat hoz.
Az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leginkább arról ismert, hogy leveleiből készülnek az igazi teák: a fekete tea, zöld tea, a fehér tea, a matcha, az oolong (ejtsd: ulong) és a puerh tea. A szálas teák készítésénél a teacserje legfiatalabb felső leveleit szüretelik le, ebből készülnek a különböző teafélék. Két fő fajtát termesztik és szüretelik, a kínai és az indiai Camellia sinensist.
A sinensis napos vagy részben árnyékos helyen érzi jól magát. Ha cserépben termesztjük, érdemes védett helyre tenni, hogy megóvjuk a gyökereket a fagytól és a szélsőséges téli időjárástól.
A lakásban is nagyon jól érzi magát, és októbertől februárig folyamatosan virágzik.
- Savanyú talajt igényel (Ph4,5-5,5)
- A cserje érzékeny a huzatra.
- Rendszeres öntözést igényel, de nem szabad hagyni, hogy pangó vízben álljon.
- Ősszel havi egyszer tápoldatozzuk, decembertől tavaszig viszont ne öntözzük.
- Ha megfelelően gondozzuk, csodás illatú virágokkal jutalmaz. Télen kevés szobanövény virágzik, ezért is különleges. Gyönyörű dísze lehet bármely lakásnak!
- Nyáron a kertben félárnyékos helyre is kitehetjük. Ha tartósan éri a tűző nap, kiéghet.
A teakészítéshez a legalább 3 éves cserje leveleit vagy virágait használhatjuk.
Teakészítés
Melegítsük fel a leveleket, azaz 1-2 percig gőzöljük, majd permetezzünk rá hideg csapvizet, hogy leállítsuk a melegedési folyamatot és megőrizze zöld színét. Ezután a leveleket, amelyek ilyenkor puhák és rugalmasak, kézzel formáljuk csövekké vagy golyókká. Közvetlenül az összes levél felgöngyölése után terítsük szét egy tepsibe, és tegyük előmelegített sütőbe (80-100 fokon) 10-12 percre, (öt perc után forgassuk meg, hogy egyenletes száradást biztosítsunk). A folyamat akkor fejeződik be, amikor a levelek teljesen szárazak és ropogósak. Tároljuk lezárt üvegedényben.
A tea elkészítéséhez tegyük a leveleket, golyócskákat egy forró vízzel előmelegített csészébe, öntsünk forrásban lévő vizet a csészébe, fedjük le, és hagyjuk állni három percig.
Ennél van egy egyszerűbb módja is, hogy ízletes teát főzzünk. A teacserjének gyönyörű, fehér virága van, amit érdemes olykor leszedni és teát készíteni belőle. Illatos, nyugtató, édeskés aromájú italt kapunk.
Bónusztipp: Szárított Camellia sinensis virágokhoz szárított rózsa- vagy ibolyavirágokat adhatunk, és a szárított és felgöngyölt levelekkel együtt tárolhatjuk, hogy fokozzuk a zöld tea ízét.