Kertünk-Portánk

Legyen lakásunk egyik szobája az újjávarázsolt terasz

Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha „miniszabira” mentünk volna.

Egy nagyobb terasz szinte teljes értékű szobája tud lenni a lakásnak, sokak szerint pedig még kényelmesebb is, mint a kert: nem hozzuk be a földet és megmenekülünk a fűnyírástól is. De egy kisebb erkélyt is vétek lenne csupán tárolónak használni! Némi odafigyeléssel és egy kis kreativitással a lakásunk egyik legkellemesebb helye lehet.

terasz1

Kezdjük az alapoknál

A szép, harmonikus és praktikus kialakítás a teraszok esetében is az alapoknál kezdődik. Az erkélyeket sokszor elcsúfítja a felpattogzott, vagy éppen meglehetősen divatjamúlt burkolat, amit sokan próbálnak eltakarni. A szőnyegezés nem jó ötlet, hiszen a legkisebb eső esetén is azonnal szaladnunk kell menteni a menthetőt. Speciális festékekkel vagy felületkezelő szerekkel látványos változást lehet elérni, de tartós megoldás csak az lesz, ha újraburkolás mellett döntünk. A körültekintő választás nagyon fontos, hiszen az új burkolat hosszú évekre szól. A legolcsóbb és leginkább elterjedt megoldás a kerámialap. Ha emellett döntünk, fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk. Ez kevésbé csúszik és a fagy sem tesz benne kárt. A vintage, vagy mediterrán stílustól a modern, minimalista betonig minden kapható, csak tudjunk választani! A lerakáshoz érdemes szakembert hívni, nehogy hamar vége legyen az örömünknek, ha mondjuk, a rossz dőlésszög miatt a nappaliba csorog az eső a felújítás után.

terasz7

Milyen legyen a falburkolat?

Sokan vágynak valódi faburkolatra, ezzel azonban, bár nagyon szép, sok a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális – és drága –, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy. A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC burkolatot választunk – igaz, a minőség érdekében ez esetben egy kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ez a fa-műanyag kompozitanyag a két alap összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi. Vagyis szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják – mondják az újHáz Centrum szakértői.

terasz4

Ahhoz, hogy tartós legyen, természetesen ez esetben is szakszerű lerakásra van szükség, viszont később nem igényel külön ápolást. Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy utókezelésre (lakkozásra, olajozásra) lenne szükség. Választáskor viszont figyeljünk rá, hogy színe egy picit világosodik a lerakás után – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Ha a falak nincsenek megfelelő állapotban, érdemes újrafesteni az érintett szakaszt. Fontos tudni azonban, hogy társasház esetében ehhez a közgyűlés engedélyére van szükségünk! Ha festésre nincs lehetőség, dekoratív paravánokkal, vagy növények felfuttatására alkalmas rácsokkal takarhatjuk el, amit szeretnénk.

balkonlevendula3

Hangulat lépésről lépésre

A hangulatot alapvetően meghatározza a világítás. Ha elfér egy nagyobb asztal, aminél majd vacsorázni lehet, mindenképpen tervezzünk lámpát is fölé! De jól jöhet egy fali lámpa is az ülőalkalmatosság mellett, ha kültéri olvasósarkot szeretnénk. Ez esetben is fontos, hogy kültéren biztonságosan használható típusokat válasszunk. A tudatosan elhelyezett fő fényforrásokat egészíthetik ki a hangulatért felelős apró fények, lampionok akár napelemes kivitelben, vagy épp a szélfogóval ellátott gyertyák.

terasz6

Szárnyalhat a képzelet

A hangulatot természetesen a berendezés teszi teljessé. A harmonikus összképhez figyeljünk rá, hogy a burkolathoz illő bútorokkal rendezzük be a rendelkezésre álló teret! Kisebb alapterületen is szabadon szárnyalhat a képzelet. Építhetünk modern garnitúrát ytong téglákból is, filigrán fémbútorokkal franciás, színes ülőpárnákkal keleties hangulatot teremthetünk, akár egy-két négyzetméteren. Stílusos kosarakkal, ládákkal – amelyek teteje akár ülőhelyként is szolgálhat, ha néhány párnával kényelmesebbé tesszük – pedig még tárolásra is találhatunk helyet.

Olvasói sztorik