Kertünk-Portánk

Erkélyen is megterem, és bő termést hoz a krumplival „házasított” padlizsán

Genetikai módosítás nélkül kísérleteztek ki új növényt a szakemberek.

Egy vetőmag kereskedéssel is foglalkozó brit kutatócsoport a tojásgyümölcsként is ismert padlizsánból és krumpliból „alkotta meg” a kis helyen, akár egy balkonládában is nevelhető, maximum 50 centire magasodó növényt, melynek az „Eggs and Chips” (tojások és burgonyák) nevet adták.

Több mint 20 padlizsán fajtával kísérleteztek, míg kiválasztották a méretre és hozamra a legideálisabbat. A szabadban ültetett tojásgyümölcs nem hoz sok termést, a krumpliba oltott egy tő padlizsán viszont akár négy, nagy méretű gyümölcsöt teremhet, burgonya pedig jó két kilónyi is lehet a ládában.

Fotó: thompson-morgan.com
Fotó: thompson-morgan.com

Az új növényről annyit lehet tudni, hogy a burgonyát és a padlizsán palánta szárát azonos szögben vágják meg, a szárat a burgonyába teszik, és így helyezik vissza a földbe. A szívósságáról ismert krumpli gyökérzete biztosítja a padlizsán gyorsabb növekedését. Beoltva árusítják.

Az új növényt nem nagyüzemi termesztésre szánják. Az innováció lényege, hogy a helytakarékos növény lakótelepi lakások teraszain cserépben, ládában is élvezetet és friss termést nyújtson gazdáinak.

thompson-morgan.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik