Kertünk-Portánk

Nevében az ereje, legyen otthonunkban pénzlevelű pilea

Szerencsés, gazdagságvonzó növénynek tartják, ráadásul a gondozása is egyszerű.

A Pilea Peperomioides (pénzlevelű pilea), más néven kínai pénznövény, pénzvirág, ufónövény, missziónövény, palacsintanövény vagy csak Pilea  örökzöld évelő, pozsgás növény. Eredeti élőhelyén, a kínai Jünnan tartományban már csak igen kis állományban fordul elő, éppen ezért a pontos lelőhelyet nem is fedik fel a nyilvánosság előtt.

A Pilea népszerűsége az elmúlt években csak nőtt, és továbbra is az egyik legkeresettebb szobanövény maradt.

Az emberek különös, kerek alakú levelei miatt választják, és a feng shuiban is szerencsés, gazdagságvonzó növénynek tartják .

Őshonos élőhelyeiken nem könnyű megtalálni, mivel a vadonban veszélyeztetett faj. Gyakori szaporításuk és beltéri növényként való termesztésük azonban azt jelenti, hogy összességében nem mutatja a kipusztulás jeleit.

A pénzvirág termesztése során néhány tényezőt érdemes figyelembe venni, hogy optimálisan fejlődhessen. Meg kell győződni arról, hogy megfelelő mennyiségű vizet, világítást  és talajt biztosítsunk a növekedéséhez.

A pilea gondozása

  • A Pileát jó vízelvezető földkeverékbe érdemes ültetni. A szokásos szerves virágföldnek jól kell működnie, de a kókuszdió, perlit is hozzáadható az extra levegőztetés érdekében.
  • Bármilyen cserépben jól mutatnak, de különösen dekoratív lehet terrakotta vagy kerámia edényekben, amelyek némi kontrasztot adnak. Használjunk kisebb ültetőedényt, mivel a növényeknek viszonylag kicsi a gyökérrendszere.
  • A kínai pénznövények nagyra értékelik a sok, de közvetett fényt, így a levelek nagyok és dúsak maradnak. A mérsékelt fényt is jól bírják, de előfordulhat, hogy nem nőnek olyan nagyra. Annak ellenére, hogy hírnevükben jól alkalmazkodik sokféle körülményhez, nem olyan szobanövény, amely elviseli a gyenge fényviszonyokat. A levelek kicsik lesznek és elhalványulnak, az alsó levelek pedig leeshetnek a lombozat árnyékában. Ha olyan ablakpárkányra helyezzük, amely napközben teljes napsütést kap, egy áttetsző függönnyel megvédhetjük a megégéstől.  A nem elegendő fény lassú növekedést eredményez, hosszú internódiumokkal – a levelek közötti térrel –, ami nem vonzó, nyurga növényt eredményez.
  • A nagy, érme alakú levelek minden szögben körülveszik a növényt és a lehető legtöbb napfényt használják a fotoszintézishez. A levelek lassan mozognak és forognak a legközelebbi fényforrás felé. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a növény kiegyensúlyozatlanságát, és megőrizze kör alakját, hetente egyszer forgassuk meg a cserepet, hogy kiegyenlítődjön a pileát érő fény.
  • A növény vastag levele és és szára sok vizet tárol, ami azt jelenti, hogy nem nagy vízigényű, akár bírja az alkalmankénti, öntözés nélküli időszakot is. A talaj tesztelését az ujjunkkal végezhetjük, csak akkor öntözzük, ha a talaj száraz.
  • Ezek a növények nagyon érzékenyek a gyökérrothadásra, ezért nem szabad túlöntözni őket. A szár és a leveleket tartó levélnyél megpuhul, amitől a levelek leesnek a növényről.
  •  Ha a levelek kiszáradnak és a szélük megbarnul, az alsó öntözést részesítsük előnyben a talaj teljes telítésére és a növény egészségének helyreállítására.
  • Az egészséges növekedéshez szükséges ideális hőmérséklet nem emelkedhet 30 fok fölé, és tartsuk távol olyan helyektől, ahol a hőmérséklet 13 fok alá csökken. A környezeti levegő hőmérsékleténél lényegesen melegebb vagy hidegebb közvetlen légáramlás is károsíthatja a leveleket, sárga vagy barna széleket és idő előtti levélhullást okozva.
  • Az optimális növekedési eredmények biztosítása érdekében jobb, ha a Pilea -t a fürdőszobába vagy a konyhába helyezzük, mivel melegebb körülményeket és megfelelő páratartalmat tudunk így biztosítani.

Gyakori problémák és megoldásuk

  • Ha a levelek befelé görbülnek, ez azt jelezheti, hogy ez a növény túl sok fényt kap, és mozgatni kell. Ez gyakran a túl intenzív fényexpozíciónak köszönhető, de a levélgöndörödés a túlöntözés tünete is lehet.
  • Dudoros levelek: az ödéma, amelyek hólyagszerű dudorok, akkor alakulhatnak ki, ha túlöntözzük, vagy az öntözés nagyon következetlen. A probléma megoldásának legjobb módja, ha hagyunk időt a talaj felső rétegének kiszáradására, mielőtt újra öntöznénk, és következetes öntözési ütemterv mellett maradunk. Sajnos azok a dudorok, amelyek megjelentek, azok már megmaradnak, de az új lombozatnak már egészségesnek kell lennie.
  • Barna foltok : A nagy intenzitású napsugárzás barna hegesedést, valamint sárga foltosodást okozhat a leveleken.  Ha ez megtörténik, a legjobb, ha a növényt egy közvetettebb fényforrásba helyezzük át. A barna foltokat a hideg is okozhatja, főleg télen. A túltrágyázás is barna foltokat okozhat.
  • Rovarok és poloskák : Számos különböző kártevő zavarhatja a Pilea Peperomioides-t. A takácsatkák a levelek felkunkorodását okozhatják, míg a lisztbogarak fehér, homályos foltokat okozhatnak a levelek tövén. Ha ilyet észlelünk kezeljük rovarölő szerrel, például neemolajjal.

Hogyan kell szaporítani?

Szerencsénk van, mert ezeket a szobanövényeket könnyű szaporítani. Jó gondozás mellett ez a növény sok évig élhet, és elegendő utódot hoz, hogy barátainkkal megoszthassuk.

A növények szaporításának többféle módja van , de a Pilea esetében a következő módszer a legegyszerűbb:

óvatosan ássunk körülbelül 5 cm mélyre az ujjunkkal, és vegyük ki a az új hajtást a talajból az anyanövény gyökerei közül. Használhatunk kést is, de legyünk óvatosak, ne rángassuk.

Ültessük a “babanövényt” egy földdel teli cserépbe, és a szokásos módon öntözzük meg. Körülbelül egy hónapon belül már láthatjuk a kis újoncok növekedését.

Kapcsolódó
7 növény, ami pozitív energiával tölti meg otthonunkat
Egyes cserepes növények új energiákat adhatnak, ami egy fárasztó, feszült nap után nagy segítség lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik