Otthon készült

Nem csupán konyhánk kedvelt íze, hanem kiváló gyógynövény is a kömény

Amellett, hogy jellegzetes az íze, a köménymagot már évszázadok óta használják a gyógyászatban is.

Hazánkban a hagyományos magyar ételek elmaradhatatlan ízesítője a kömény, ezt a karakteres és jellegzetes ízű fűszer.

Az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj Európában a 13. században terjedt el, de már a Biblia is említést tesz róla. A 20–50 centiméter magas, kétnyári növény gyökere ehető, édes ízű. Szára csupasz, levelei lándzsásak. Apró, fehér virágai ernyőben nyílnak, kerekded termése 3–4 mm nagyságú, jellegzetes ízű.

wikimedia commons

A köménymagot már évszázadok óta használják a gyógyászatban. A középkorban az emberek lakomák után köményt használtak az emésztés elősegítésére.

Számtalan, egészségre kiváló hatása van:

  • Nagyszerű gyulladáscsökkentő,
  • Emésztésjavító – Jó a hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésre egyaránt
  • Tartalmaz kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, vasat, rezet, cinket, magnéziumot, de található benne A-, C-, K-, E- és B-vitamin is.
  • Túlzott savképződésre is használható
  • Kiváló a bélrendszer méregtelenítésére
  • Étvágygerjesztő
  • Görcsoldó
  • Nem csak az emésztés, de a megfázásos betegségek esetében is hatásosan alkalmazható. Érdemes köményes teát készíteni torokfájás, köhögés esetén.

Köménytea:  ½ teáskanál köménymagot forrázzunk le 2 deciliter vízzel, és hagyjuk állni 10-12 percet. Szűrés után kicsit ízesítve fogyasztható.

wikimedia commons

Érdekességek a köményről

A köménymag a fűszerkömény termése, tehát technikailag száraz gyümölcs, nem mag.

A köménymagot sokan keverik két rokonával – a római köménnyel és az édesköménnyel. A köménymag sötétebb színű és simább, mint a római kömény, íze pedig keserűbb. Az ánizs íze kevésbé jelenik meg benne, mint az édesköménymagban, melynek karakteresebb ánizs íze van.

A köménymag természetes illóolajainak magas koncentrációja adja a fűszer egyedi ízprofilját.

A köménymagból olaj desztillálható, amit szappanokba, parfümökhöz és más illatos piperecikkekhez is felhasználnak.

A köménymagról régen azt hitték, hogy elűzi a boszorkányokat, ezért „védőeledelként” használták.

wikimedia commons

Felhasználása

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel csak ritkán kombinálják a köményt. Vannak ételek, ilyenek a saláták, körözött, amikbe egyszerűen csak beleszórjuk egészben vagy porként. Főzelékekbe, mint a kelkáposztafőzelék és levesekbe, mint a gulyás, belefőzhető, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba kerül bele a kömény. Fűszerezhetünk vele burgonyás, sajtos, túrós ételeket, kolbászféléket, péksüteményekre is kerülhet.

Kapcsolódó
Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?
Egy kis segítség, hogy a finom még finomabb legyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik