Életmód

Gyógyító magyar hungarikum a kamilla

pixabay
pixabay
A Magyarország szikes tájain termő kamilla virágzata 2015 óta hungarikum.

A kamilla a világ egyik legrégebben ismert és alkalmazott, széleskörű jótékony hatása miatt számontartott gyógynövénye. A Magyarország szikes tájain termő kamilla virágzata pedig igazi hungarikum: bizabololtartalma sokkal magasabb, mint bárhol a nagyvilágban, írta az Egészségkalauz.

Az Alföld szikes talaján terem a világ egyik legmagasabb hatóanyag-tartalmú kamillája, amely már 1912-ben aranyérmet kapott a brüsszeli világkiállításon. Az alföldi kamillavirágzat 2012 óta oltalom alá helyezett eredetmegjelölés az Európai Unióban, 2015 óta hungarikum.

pixabay

Évente mintegy 300-600 tonna nyers virágot gyűjtenek be hazánkban, amelynek legnagyobb része exportra megy.

Az ókorban is kincsnek számított

A kamilla már az ókorban is rendkívüli népszerűségnek örvendett. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, a gyógynövény a Napisten ajándéka, és különféle kozmetikai szerekben, például a mumifikálásnál használt balzsamozó olaj összetevőjeként is használták.

A hagyományos magyar orvoslás alappillére

Hazánkban is több évszázada használják a gyógyításban a kamillát. Méliusz Juhász Péter debreceni professzor 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium című könyvében görcsoldó, epehajtó hatású növénynek nevezi, de a népi gyógyászat már ennél jóval korábban felismerte jótékony hatását.

pixabay

Számos jótékony hatással bír

Nem is csoda, hogy ilyen keresett ez a gyógynövény, hiszen évezredek óta ismerik, és széles körben használják a gyógyításban.

Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázásos tünetek és bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére használják, és újabban nagy figyelem irányul szorongáscsökkentő hatására is. Emellett persze vannak szokatlannak tűnő használati területei is: a hagyományos iráni orvoslás például a migrén ellen használja a gyógynövény illóolaját.

Bizonyított hatásai közé tartozik a többi között a bőr és a nyálkahártyák gyulladásának csökkentése, ekcémás panaszok enyhítése és sebgyógyulást serkentő hatása. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére, emésztőrendszeri görcsök oldására szintén igazoltan jól használható.

A felhasznált növény megbízható forrásból származzon

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik, de fontos, hogy a felhasznált növény megbízható forrásból származzon, mert a kamillához nagyon hasonló megjelenésű nehézszagú pipitér akár allergiás reakciókat is kiválthat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik