Életmód

Soha nem szedtek össze ennyi szemetet a Tiszán

pet kupa egyesület
pet kupa egyesület
A tavalyi 12-höz képest idén 19 csapat vágott bele az élményekkel, hulladékkal és szúnyogokkal tarkított folyótakarításba.

Június 27-30. között rendezte meg a PET Kupa Egyesület az V. Tisza-tavi PET Kupát.

2023 vége és 2024 márciusa között 7 árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. A petkalózok felkészültek a feladatra: soha ennyien nem szálltak még vízre a Tisza-tónál.

A tavalyi 12-höz képest idén 19 csapat vágott bele az élményekkel, hulladékkal és szúnyogokkal tarkított folyótakarításba.

Az útvonal három éve változatlan, ezért még elkeserítőbb volt látni a nádasok és az ártér hulladékkal való terítettségét, hiszen egy évvel ezelőtt már egy tisztább Tiszát hagytak maguk után a csapatok, akiknek jelentős része visszatérő volt.

pet kupa egyesület

Sajnos amíg Kárpátalján a hulladékgazdálkodás nem indul jelentős fejlődésnek – közel 200 településen nincs hulladékszállítás – , addig a szemét utánpótlása minden évben biztosított lesz.

Bár a PET Kupa Egyesület határokon átívelő nemzetközi projektjeinek köszönhetően az elmúlt 2 évben sikerült a helyi vállalkozók, hulladékfeldolgozó telepek hatékonyságát növelni és szemléletformáló programokon keresztül a gyerekeket is elérni, messze még a vágyott cél: a folyó teljes hulladékmentesítése!

Rekord csapatszám, rekord hulladékmennyiség

Minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt.

A 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyermek volt, az oktatási intézmények szép számmal képviseltették magukat: általános iskola, középiskola, egyetem és egy abádszalóki, gyermekekkel foglalkozó alapítvány is volt az indulók között.

A verseny június 27-én a hajóépítéssel vette kezdetét a Tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban, ahova szinte már hazajárnak a petkalózok, hiszen az eddigi 5 versenynek is ez a helyszín volt a kiindulópontja.

Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget.

pet kupa egyesület

A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen. Ám sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék is lapult az ártérben.

A versenyt – hatalmas hajrával és csupán néhány száz PETákkal – a visszatérő MBH Bank csapata nyerte meg. Őket a szintén rutinos petkalózokból álló Decathlon követte, míg a harmadik helyet a Tisza-tóra először ellátogató – a felső-tiszai versenyt rendre megnyerő – Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse – azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat – a Decathlon lett.

A képre kattintva galéria nyílik, melyben ízelítőt kaphatunk a rendezvény hangulatából a hajóépítéstől kezdve a megnyitón át az eredményhirdetésig. A fotókért köszönet a PET Kupa Egyesületnek.

Galéria
Kapcsolódó
Zöld nagyköveti megbízást kapott a Tisza-tó ökoharcosa
Elismerték a Tisza-tó és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye turizmusáért elhivatottsággal munkálkodókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik