Életmód

Olcsó telkekkel nyitna utcát a fiataloknak egy Balaton-parti település

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Demográfiai válság érte el a Balatont, mert az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja. A tehetős, idős emberek beáramlása kimutatható az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan már másutt telepednek le, erről beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Portfolio Balaton Konferenciáján. Demográfiai válság érte el a Balatont, mert az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja.

A sonline.hu ezzel kapcsolatban kereste meg Farkas László Nándort, Balatonszentgyörgy polgármesterét, aki elmondta, az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját.

Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak. A tervezett intézkedéseinkkel enyhítenénk a helyzeten. Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján

– vetítette előre.

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke úgy fogalmazott, nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, „de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk”.

Visszaemlékezett arra, hogy már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is. Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára. Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást

– tette hozzá a Balaton Szövetség elnöke.

Balatonmáriafürdőre szintén sok idős költözött az utóbbi években, az idegenforgalmi szezonban sokan kiadják a nyaralójukat, és abból élnek. Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok. Ugyanis kimondottan a vendéglátásra és állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. A munkahelyek teremtését olyan feladatnak tartja, ami az egész balatoni régió fejlesztésében lehetne megoldás.

Kapcsolódó
Így lett „balatoni” az argentin hekk
12 ezer kilométert utazik a balatoni strandokig a hekk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik