Életmód

Tippek, hogyan óvjuk meg az értékeinket a nyaralás alatt

pexels
pexels
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyeket ha betartunk, jó eséllyel csak szép emlékekkel leszünk gazdagabbak.

Legyen szó hotelszobáról, apartmanról, kempingről, autóról vagy strandról, mindannyian szeretnénk biztonságban tudni értéktárgyainkat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyeket ha betartunk, jó eséllyel csak szép emlékekkel leszünk gazdagabbak, írta a Nők lapja.

Nézzünk utána a helyi viszonyoknak

Érdemes utazás előtt utánanézni annak, hogy mennyire biztonságosak a viszonyok a desztinációnkon, és eszerint felvértezni magunkat. Minden évben megjelennek különböző listák, melyek a legbiztonságosabb országok, városok. Persze ez még nem garancia semmire. Kössünk olyan utasbiztosítást, amely lopásra is kiterjed.

Zsebtolvajok mindenhol vannak

Legyen rajtunk keresztbe vetve a táska, lehetőleg magunk előtt tartva.

Ha leülünk egy étkezdében, ne csak a szék támlájára akasszuk táskáinkat, hogy aztán egyetlen mozdulattal elvehesse valaki. Lehetőleg mobilunkon is olyan tok legyen, amelynek pántja van, így a testünkre tudjuk erősíteni.

A turistalátványosságok közelében különösen figyeljünk ezekre, hiszen itt még kiszolgáltatottabbak vagyunk bámészkodás közben. Ha valaki nagyon közel áll hozzánk, inkább tegyük zsebre a telefont, és szorítsuk erősebben a fényképezőgépet, táskát.

Biztonság a hotelszobában, apartmanban

A szállodai széf: Amennyiben jó hírű hotelben vagyunk, a széf bizony jól jöhet. Ha készpénzzel utazunk, helyezzük el ebben azt az összeget, amellyel nem szeretnénk járkálni, tegyük mellé az útleveleket is, ékszereinket.

Utazó széf: Léteznek utazó széfek is, ezeknek leginkább akkor van értelme, ha hozzá tudjuk rögzíteni őket valamilyen mozdíthatatlan tárgyhoz – természetesen úgy, hogy véletlenül se legyen szem előtt.

Ne hagyjunk értéktárgyakat szem előtt: Érdemes rendet tartani, mert így rögtön feltűnik, ha valaki babrált a holmink között. Inkább rejtsük el tárgyainkat.

Biztonság a strandon

Hagyjuk otthon az értéktárgyakat: Csak azt vigyük magunkkal a strandra, amire feltétlenül szükség lesz.

Ne hagyjuk őrizetlenül: Bármilyen csábító is, hogy az egész család együtt pancsoljon vagy menjen el fagyiért, inkább ne tegyük. Ha csak pénz és telefon, esetleg kulcs van nálunk, azt beletehetjük egy vízálló tárolózsákba vagy telefontokba, amit a nyakunkba akaszthatunk a vízben.

Helyezkedjünk jól: Ha van úszótorony és úszómester, érdemes közel letáborozni hozzá, itt kisebb eséllyel fognak tolvajok kekeckedni a tárgyainkkal.

Az autónk is célpont lehet

Mindig parkoljunk jól megvilágított helyen, ahol nagy a gyalogosforgalom: A tolvajok kisebb valószínűséggel veszik célba az olyan területeken parkoló autókat, ahol könnyen észrevehetőek, ezért tényleg kerüljük az elszigetelt helyeket, különösen éjszakára.

Parkoljunk biztonságos, felügyelt parkolóhelyeken: Ezek általában fizetősek, de valamit valamiért. Azt pedig, hogy az autóban se hagyjunk szem előtt értéktárgyakat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik