Életmód

Ezért leszünk menetrendszerűen betegek a nyaralás első napjaiban

Pexels
Pexels
A nyaralási betegségnek biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek.

Alig várjuk, hogy eljöjjön az éves pihenés ideje, a testünk viszont máshogy gondolja a pihenést: betegséggel jelez, hogy ideje „kivonni magunkat a forgalomból”. Miért fordul elő rendszeresen a nyaralási betegség?

A nyaralási betegség egyik lehetséges magyarázata az immunrendszer és a stressz összefüggése, miszerint a krónikus stressz nem hat jól az immunrendszerre. A stressz bizonyos funkciókat gátol – például a gyulladásokért felelős immunválaszt –, míg másokat aktivál. Amíg folyamatosan stressz alatt vagyunk, addig lehet, hogy nem jön elő a betegség, amikor viszont a stressz alábbhagy – például a nyaralás alatt –, akkor viszont utat tör magának. Legjellemzőbbek ilyenkor a felső-légúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás – közölték a Semmelweis Egyetem honlapján.

Utazás előtt gyakran még plusz stressz rakódik ránk, az utazás előkészítése és a munka időbeni befejezése miatt, ezért még magasabb stressz-szintről indulunk, ami hirtelen lecsökken, ahogy megérkezünk a nyugodt vakáció helyszínére.

Az is fokozza a betegség megjelenésének esélyét, hogy utazás előtt és alatt több olyan helyen megfordulunk, ahol különböző kórokozóknak, fertőzésveszélynek vagyunk kitéve, például repülőtér, bevásárlóközpontok.

Nem tudatosan, de megjelenhet az úgynevezett másodlagos betegség előny is: ha beteg vagyok, akkor nem nekem kell a kötelező feladatokat ellátnom a vakáció alatt, például megfőzni az ebédet vagy éppen a tűző napon homokozni a gyerekkel.

A nyaralási betegség gyakrabban fordul elő egy bizonyos személyiségtípusnál: akik jobban szeretik a kontrollt megtartani, nehezebben élik meg, amikor a szabadidejükben nem úgy alakul minden, ahogy megtervezték.

A Semmelweis Egyetem szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy általában nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint egyéb időszakokban, viszont a nyaralás, az előre tervezés, a most jól „kell” érezni magam felfogás miatt jobban megjegyezzük, ha a vakáció vagyunk rosszul.

Kapcsolódó
Csípés, láz, duzzanat a gyereken? Ingyenes magyar applikáció segít!
Az app informálja a szülőt, hogy milyen problémáról lehet szó és szükséges-e orvosi ellátás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik