Életmód

25 ötlet az otthoni nyaraláshoz

Pixabay
Pixabay
Hogyan lehet a szomorú „idén nem megyünk sehova”-ból „életünk legjobb nyaralása – otthon”-t csinálni?

Kis túlzással egész évben azt a két-három hét nyári szabadságot várjuk, amikor végre egy rövid időre elbúcsúzhatunk a munkánktól és kipihenhetjük magunkat. Legjobb, ha el is tudunk utazni valahová, így fizikailag is eltávolodhatunk a mindennapok nyűgjeitől.

Kapcsolódó
Tengerparti szemétszedéssel töltötte nyaralását a fiatal környezetvédő
A szlovéniai Koper melletti nyaralása során Pethes Ágnes naponta szemetet szedett.

Egyre többen vannak, sajnos, akik ezt nem tehetik meg, elsősorban pénzügyi okokból, az utazás, a szállás, az étkezés, a programok együtt már sokszor nem férnek bele a büdzsébe. De olyan is van, amikor egyéb körülmények miatt, például idősebb hozzátartozó felügyelete, kert, állatok gondozása. De ettől még nem kell lemondani arról, hogy a szabadság alatt valóban kikapcsolódjunk és úgy érezzük: nyaralunk!

Ennek talán a legfontosabb eleme, hogy tervezzünk. Ha nincsenek ötleteink, akkor gyorsan eltelhetnek úgy a napjaink, hogy nem is csináltunk tulajdonképpen semmit. Ez egyébként szintén jó „program” egy-két napig, de ha két hét telik el így, az utólag az idő elfecsérlésének fog tűnni. A tervek persze, nem arra vannak, hogy azokhoz mindenképpen szigorúan ragaszkodjunk, hanem azért, hogy kiválasszuk belőlük azt, amihez aznap éppen kedvünk van.

25 ötlet az otthoni nyaraláshoz

  1. Rendezz olasz/spanyol/japán stb. napot! Főzzetek közösen egy finom olasz ebédet vagy menjetek olasz étterembe, hallgassatok olasz zenéket, nézzetek meg egy olasz filmet stb.
  2. Induljatok el véletlenszerűen valahová. Szálljatok fel egy éppen arra jövő bkv-s vagy volánbuszra, vonatra és szálljatok le ott, ahol eddig még sosem. Ha tetszik, sétáljatok a környéken, ismerjétek meg, ha nem tetszik, egyszerűen álljatok tovább.
  3. Keressétek fel gyerekkorotok valamilyen emlékezetes helyszínét. Közben jöhetnek a végetérhetetlen sztorik abból az időből.
  4. Ha már ott vagytok a helyszínen, reproduláljátok a régi fotókat! Ehhez már a felkészülés is jó szórakozás lehet, amíg megpróbáltok összegyűjteni a régiekhez hasonló ruhákat, kellékeket.
  5. Aludjatok a kertben sátorban vagy a szabad ég alatt.
  6. Rendezzetek kertmozit. Ha van kivetítő és egy fehér falfelület vagy kifeszített lepedő, jöhetnek a barátok is, de laptopról sem lesz rossz élmény!
  7. Csináljatok wellness-napot! Adjátok meg magatoknak a spa-élményt magatoknak illatos fürdővel, hangulatos gyertyákkal, zenékkel, jöhet a bőrradír, a finom testápoló, plusz egymás végigmasszírozása is.
  8. Tanuljatok be egy közös táncos koreográfiát a kedvenc slágeretekre.
  9. Menjetek el valamilyen workshopra közösen, lehet kézműves, főzős, tánc, kalligráfia, rengeteg a lehetőség!
  10. Te is titokban gondoltál már rá, hogy de jó lenne kipróbálni ezeket az újfajta játszótereket felnőttként is? Tedd meg! Azért a gyerekeké az elsőbbség!
  11. Piknikezzetek valamilyen különleges helyszínen. Ha épp rossz az idő, akkor pedig akár a nappali szőnyegén.
  12. Játsszatok gyerekkorotok kedvenc társasjátékával!
  13. Este menjetek ki a város mellé és nézzétek meg, mennyire mások a csillagok nagyobb fényszennyezés nélkül.
  14. Építs olyan bunkert pokrócokból, párnákból, székekből, amire gyerekként mindig is vágytál. Majd használd is.
  15. Reggelizz házon kívül. Válassz egy bruncholós helyet vagy csak vidd magaddal egy parkba, vízpartra, ahová szeretnéd.
  16. Nézd meg lakóhelyed környékét éjjel.
  17. Csináljatok magatoknak fotós kihívást, minden nap más témával. Hét végén együtt megnézhetitek, ki mit alkotott.
  18. Olvassátok, nézzétek vissza a közösségi oldalak kezdetén készült posztjaitokat, képeiteket.
  19. Küldjetek képeslapot a rendhagyó nyaralásotokról az ismerősöknek.
  20. Készítsetek valamilyen egyedi dekorációt a lakásba, kertbe.
  21. Hőségben fogjátok a vízipisztolyokat és jöhet a csata.
  22. Karaokézzatok.
  23. Süssetek szalonnát tábortűznél.
  24. Ismerkedjetek meg új emberekkel. Sokféle lehetőséget kínálnak erre például különböző Facebook-csoportok, oldalak offline eseményei.
  25. A bevállalósabbak „befogadhatnak” idegent a lakásukra is kanapészörfölésre, azaz couchsurfingre. Ha már mi nem jutunk el más országokba, így a „más ország” eljön hozzánk. Megismerhetünk más kultúrákat, embereket, velük akár mi is újra felfedezhetjük városunk látnivalóit.

Egy a lényeg: előfordul, hogy nem minden úgy sikerül, ahogy akarjuk, ahogy elterveztük. Olyan is lehet, hogy úgy érezzük, más sokkal több mindent megtehet. Viszont az csak rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e hozni a helyzetből a maximumot, akarjuk-e jól érezni magunkat. Jó nyaralást mindenkinek, bárhol is töltse a pihenőidőt!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik